Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Proslava 40 godina benda Galija u Hali sportova

Proslava 40 godina benda Galija u Hali sportova

Bend Galija proslaviće 40 godina postojanja koncertom u Hali sportova, 29. decembra.

– Prvi put za četiri decenije Galije radimo koncert u Hali sportova! Svirali smo u Pioniru i Pinkiju ali nikada ovde. To je sjajno, jer se vraćamo u rok ambijent gde i pripada naša muzika. Naš slavljenički koncert ne bi imao potrebnu energiju u nekoj dvorani sa pozorišnim ambijentom. Hala sportova je kompatibilna sa svime što smo radili 40 godina – kaže frontmen Nenad Milosavljević.

Galija je osnovana 1976. godine u Nišu, a publiku je brzo pridobila pesmama kao što su „Gospi“, „Decimen“, „Burna pijana noć“, „Još uvek sanjam“… Jednu od najupečatljvijih karijera na muzičkoj sceni Jugoslavije i Srbije, Galija je nastavila nižući hitove kakvi su „Skadarska“, „Trube“, „Da li si spavala“, „Da me nisi“…

– Slavimo 40 godina rada i prirodno je da koncert bude retrospektiva. To znači da ćemo pored velikih hitova svirati i značajne pesme Galije koje su obeležile neki album ili fazu u radu grupe. Ako je prvi album bio simfo rok, normalno je da se svira ‘Decimen’ – objašnjava Neša Galija.

Grupa Galija će uskoro obradovati fanove i novim singlom „Maratonci“.

Ulaznica za slavljenički koncert Galije košta u pretprodaji 1.000 RSD preko mreže Eventim. Od 14. novembra ulaznica će biti 1.200 RSD. Od 19. decembra 1.500 RSD.

U Hali sportova Galija će nastupiti u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljevic, pevač Predrag Milosavljević-Peca, bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, gitarista Dragutin Jakovljević-Guta, basista Slaviša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić-Ilke i Goran Antović.

Galija – plovidba duga četiri decenije

Posle nekoliko godina kantautorskog staža, pevajući uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, Nenad Milosavljević je okupio rok grupu za potrebe jedne amaterske pozorišne predstave. Dogovor o osnivanju grupe pao je u kafani „Galija“, poznatom okupljalištu gradskih umetnika i boema, po kojem je bend i dobio ime. Prva proba je održana 4. januara 1976. godine u Domu kulture Niša.

– Uopšte nismo razmišljali koliko će to da traje. Gledali smo na to kao na druženje i mnogo nam je lepo bilo. Bila je to priča iz ljubavi prema muzici. Jedini razlog zašto smo se skupili je što smo voleli da sviramo – priseća se Neša.

Posle pobede na Gitarijadi u Zaječaru, Galija je objavila niz progresivnih simfo-rok albuma „Prva plovidba“ (1979), „Druga plovidba“ (1980) i „Ipak verujem u sebe“ (1982), pridobivši publiku u Jugoslaviji pesmama kao što su „Gospi“, „Decimen“, „Burna pijana noć“, „Još uvek sanjam“…

Slede albumi „Bez naglih skokova“ (1983), „Digni ruku“ (1986), i trilogija „Daleko je sunce“ (1988), „Korak do slobode“ (1989) i „Istorija, ti i ja“ (1991). Galija se osamdesetih sve više pomera ka srednjestrujaškom zvuku i ulazi u ligu najpopularnijih rok grupa Jugoslavije zahvaljujući hitovima kao što su „Skadarska“, „Stare trube“, „Da li si spavala“, „Da me nisi“…

Galija (foto: Ivan Grlić)
Galija (foto: Ivan Grlić)

– Možemo da promenimo ne znam koje instrumente, ali isti smo zahvaljući Neši. Ne zvučimo drugačije, jer je tu Nešin glas – objašnjava Galijin stihopisac Peca Milosavljević.

I u teškim devedesetim godinama bend opstaje i nastavlja svoj pop-rok kurs albumima „Karavan“ (1994), „Trinaest“ (1996), „Voleti, voleti“ (1997) i „Južnjačka uteha“ (1999), sa kojih za sva vremena ostaju pesme kao što su „Dodirni me“, „Uzalud se trudiš“, „Kotor“, „Pismo“, obrada tradicionala „Dimitrijo sine Mitre“…

„Kad podvučeš crtu i kažeš da si bio veliki u nekoliko sistema i zemalja, shvatiš da si već nešto ozbiljno postigao ako si preživeo sve to vreme… U periodu od 1990. do 2000. objavili smo čitavu seriju značajnih albuma i na taj deo priče smo veoma ponosni“, osvrće se Neša.

Polovinom prve decenije 21. veka, Galija objavljuje album „Dobro jutro, to sam ja“ (2005), koji donosi hitove „Možda sam lud“, „Ti možeš sve“ i „Čujem te lepo kako dišeš“. Poslednjim albumom „Mesto pored prozora“ (2010), Galija se vratila nešto čvršćem zvuku.

– Na samom početku Galija je bila simfo rok, pa je uplovila u neke pop-rok vode. ‘Dobro jutro, to sam ja’ je nekako više ličio na samostalni album Neše i mene, tu nema gitara ili ih ima vrlo malo… Mističan je album, tekstovi i sve…Sa ‘Mestom pored prozora’ se Galija vratila u nekom rokerskom izdanju gde zvučimo jednostavnije… To je jedna čista, jednostavna, prava rokerska ploča – kaže Peca Milosavljević.

Provesti 40 godina u jednom bendu nije malo ni jednostavno, ali Neša ističe da je Galija za njega bila i ostala pravi izbor:

– Kad se osvrnem na tih 40 godina shvatim da nisam promašio život, da sam dobro izabrao i uradio. Ponekad razmišljam kako bi mi izgledao život da nije Galije. Sigurno ne bih bio zadovoljan kao što sam sada. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.