Naslovna » Izlasci » Film » Sezona baleta i opera u bioskopima u Srbiji

Sezona baleta i opera u bioskopima u Srbiji

U bioskopima Fontana i Art bioskop Kolarac biće realizovan ciklus „Plesni dijalozi i opera gala na velikom platnu“.

Nesvakidašnja sezona baleta i opere biće priređena i u bioskopima Arena Novi Sad, Eurocinema u Subotici, u Domu kulture u Čačku i u leskovačkom Kulturnom centru.

U cilju razvoja publike a naročito mladih, osmišljen je program koji sadrži devet baleta i sedam opera koji će biti prikazani od oktobra 2016. do maja 2017. godine i predstavalja svojevrsnu retrospektivu iz ovih domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika sa ovih prostora nije imala priliku da vidi.

Pored toga projekat je okupio i mnoge viđenije umetnike sa naših prostora.

Odškrinuta vrata sveta

– Nema ničeg novog u umetnikovoj želјi da se njegova umetnost, pa bila i „elitna“, kao što su opera i balet, prezentuje odnosno izvodi pred što većim auditorijumom. Prikazivanje velikih operskih predstava u bioskopskim salama širom sveta više nije trend, već standardni deo kulturne ponude svih većih gradova. Ova praksa odškrinula je vrata sveta, nekada dostupnog samo odabranima, široj publici. Kao operski umetnik sam veoma zadovoljna ovom inicijativom i svojim prisustvom i angažovanošću iz srca podržavam ovaj projekat – rekla je primadona Dragana del Monako.

Kada je opera u pitanju, publika će imati prilike da uživa u maestralnim izvođenjima iz velikih evropskih kuća kao što su Licej iz Berselone i Pariska Opera ali i u grandioznim festivalskim produkcijama – „Trubadur“ iz Salcburga u kom pevaju Ana Netrebko i Plasido Domingo i očaravajuću „Madam Baterflaj“ sa festivala u antičkom teatru u Taormini.

Projekat sadrži programe renomiranih baletskih kuća i trupa. Ove godine na repertoaru naći će se tri velika izvođenja Marijinski teatra iz Sankt Peterburga i San Francisko Baleta.

Pored toga, predviđena je selekcija predstava trupe Ser Metjua Borna među kojima je višestruko nagrađivano „Labudovo jezero“ takođe u 3D.

Prvi 3D balet u Srbiji

– Umetnička igra, specifičan i kompleksan vid kulturne delatnosti, bitan je činilac kulture, civilizacije i obrazovanja jednog društva. U tom smislu potrebno je odmah uočiti vredan i bitan doprinos programa ‘Plesni dijalozi i opera gala na velikom platnu’ našoj scensko-muzičkoj i obrazovnoj kulturi, zbog čega ovaj projekat zaslužuje punu pažnju publike i kontinuiranu podršku naših institucija kulture – rekla je Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID-UNESKO i osnivač i glavni urednik časopisa za umetničku igru „Orchestra“.

Ove godine na repertoaru nalazi se i legendarni „Krcko Oraščić“ Marijinski teatra za najmlađe. To je prvi balet u 3D koji će biti prikazan u Srbiji. A ni ljubitelji opera neće biti uskraćeni za 3D iskustvo. Opera Gala za njih donosi spektakulrarnu „Aidu“ iz Verone u 3D-u.

– Nije nerealno da je ovaj format današnjim generacijama mnogo tehnološki bliži jer se njihove navike i standardi kada su u pitanju digitalne tehnologije drastično razlikuju od onih koje ima klasična baletska publika, ali u svakom slučaju ova praksa osavremenila je doživljaj i učinila balet i igru zanimljivijim mlađima, i upravo u tome leži najveći kvalitet ove globalizacije. Podmlađivanje i obnova publike – izjavio je Milan Gromilić, koreograf i prvak baleta Pozorišta na Terazijama.

Velika kompozitorska imena, savremeni velikani baleta i bel kanta i nesvakidašnje produkcije iz najpoznatijih umetničkih kuća i sa najvećih umetničkih festivala stižu na veliko platno bioskopa u Srbiji.

Otvaranje sezone počinje 26. oktobra u bioskopu Fontana prikazivanjem baleta „Bajadera“ čuvenog Marijinski teatra iz Sankt Petersburga pod dirigentskom palicom Valerija Georgijev, po mnogima jednom od najbojih izvođenja partiture P. I. Čajkovskog. (danubeogradu.rs)

Raspored projekcija Baleta u bioskopu Fontana:
• 26. oktobar (20.00)… Bajadera / Marijinski teatar
• 9. novembar (19.00)… Romeo i Julija / San Francisco Ballet
• 7. decembar (19.00)… Casse… Noisette / Ballet de Monaco
• 21. i 24. decembar (19.00)… Krcko Oraščić (3D i 2D) / Marijinski teatar
• 11. januar 2017. godine (19.00)… Sleeping Beauty / Sir Matthew Bourne
• 8. februar (19.00)… Carmen.Manquia And Club Havana / Ballet Hispanico
• 8. mart (19.00) … Labudovo jezero / Sir Matthew Bourne (3D)
• 12. april (19.00)… The Car Men / Sir Matthew Bourne
• 3. maj (19.00)… Otkrovenje / Alvin Aileys American Dance mixed program

Cena ulaznice za sve pojedinačne projekcije iznosi 950 RSD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.