Naslovna » Izlasci » Izložbe » SKC: Dve postavke godišnje izložbe Dizajn sekcije ULUPUDS
Milena Vučković, "Just eat it"
Milena Vučković, "Just eat it"

SKC: Dve postavke godišnje izložbe Dizajn sekcije ULUPUDS

Zbog velikog broja radova, Dizajn sekcija ULUPUDS najavljuje dve postavke svoje tradicionalne godišnje izložbe – prva će biti otvorena 6. oktobra, a druga 18. oktobra u galeriji Studentskog kulturnog centra.

Godišnja izložba Dizajn sekcije ULUPUDS, izdanje 2016, ima za temu “Izbor”. Broj učesnika je rekordan – ukupno će biti izloženo 57 radova iz svih oblasti dizajna, što na izvestan način svedoči o inspirativnosti teme, ali i o bogatstvu aktuelne stvaralačke aktivnosti članova.

Šta je izbor, i zašto „Izbor“, odgovaraju organizatori.

Ako govorimo o samom tematskom okviru, i o njegovoj konceptualnoj zasnovanosti, ne možemo a da se ne upustimo u analizu polivalentnog karaktera pojma izbora. Štaviše, tema postaje važnija jer nas savremeni društveni ambijent stavlja u poziciju neprestanog donošenja odluka i preispitivanja sopstvenih izbora.

Svu kompleksnost fenomena nagoveštava i argentinski pisac Hulio Kortazar, u svom romanu Školice (Zagreb: Naklada Pelago, 2009), ističući kako „sama činjenica da se postavljaju pitanja o mogućem izboru, kvari i zamagljuje ono što bi se moglo izabrati“. Ipak, čini se da upravo ta doza neizvesnosti i misticizma, koju svaki izbor sa sobom nosi, stvara potencijal koji se prepoznaje u postupku otkrivanja nepoznatog. Zapravo, ovaj proces je duboko ukorenjen u idealu svakog stvaralačkog i kreativnog čina, i predstavlja nastojanje pomeranja granice saznanja.

Jedna od najsažetijih, ali slikovitih definicija dizajna jeste ona koja govori o dizajnu kao procesu donošenja niza odluka. Zasigurno da svakoj odluci predstoji izbor. Često su te odluke krajnje racionalne i odmerene, zasnovane na pragmatičnom sagledavanju osmišljenog cilja, dok posebnu draž dizajnerskom delovanju daju one odluke i izbori koji su intuitivni, neretko utemeljeni u emocionalnom iskustvu.

Tako, tematika izbora upućuje na motive kroz koje se i mi lično identifikujemo, reprezentujući svoj lik kroz sopstveno delo. Time, ova izložba, osim što predstavlja dinamičan skup pojedinačnih radova koje su izlagači izdvojili kao reprezent svog aktuelnog autorskog opusa, može doneti i odgovore na uvek intrigantno pitanje – kako smo se izborili sa sopstvenim izborom?

Otvaranje prve postavke je u četvrtak 6. oktobra u 19 časova.   

(danubeogradu.rs)