Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Završen 32. Beogradski džez festival

Završen 32. Beogradski džez festival

Ovogodišnji, 32. Beogradski džez festival završen je nastupom srpskih džezera u Domu omladine Beograda.
Ove godine, festival beleži najveću posećenost od nastanka. Sava centar i Dom omladine Beograda, ugostili su oko petnaest hiljada ljudi iz čitave Srbije, ali i sveta. Publika je imala priliku da uživo čuje najveća imena svetske džez scene ili kako glasi sam slogan festivala – Planete džez.

– Festival služi da vidimo šta sve postoji (u okviru džeza), šta je sve značajno u ovom trenutku – ove 2016. godine, koji su najznačajniji novi albumi i novi autorski projekti u prethodnih godinu dana. Danas ne zovemo ljude samo zato što su legende, nego zato što imaju da kažu nešto novo upravo danas – ističe programski menadžer festivala Dragan Ambrozić.

Sale su tokom čitavog festivala bile pune, a utisci će se, po rečima jednog britanskog fotografa, još dugo prepričavati.

– Što se tiče mlade publike moram da kažem da je ona veoma verna i veoma bitna za Beogradski džez festival. Ona nas zapravo nagoni sa svojim muzičkim željama i interesovanjima da svake godine iznova izmišljamo nove programe i pokušavamo da pratimo ono što su promene u umetničkim interesovanjima mladih – naglašava Ambrozić.

Mladi su zaista opravdali naziv ustanove kulture koju su posetili, ali čini se da, uprkos tvrdnjama programskog menadžera festivala, starija publika ne predstavlja tako mali procenat. U prvim su redovima svakako sedeli najverniji poštovaoci džeza koji prate festival od njegovih početaka.

Iako je koncert Diter Ilga otkazan zbog bolesti člana njegovog sastava, program nije trpeo. Umesto njega, nastupila je Katarina Kočetova, a zatim je program regularno tekao do samog zatvaranja festivala.

Festival je zatvorio Konzilijum i tako je nastupom srpskog sastava zaokružen 32. Beogradski džez festival.
(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri