Naslovna » Izlasci » Festivali » 13. Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište

13. Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište

Od 21. do 27. novembra u UK „Vuk“ (Bulevar Kralja Aleksandra 77a) biće organizovan 13. Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište.

Pod sloganom „Zvezdarište nad celim Beogradom“ biće održano 13 predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Italije i Kine u izboru selektorke Olivere Viktorović.

Sve te predstave su u takmičarskom programu, a tu je i niz zanimljivih pratećih sadržaja koje je pripremio Asitež Srbije.Za dž

Program Mali eksperti namenjen je deci od osam do 12 godina, a tu su i besplatne radionice za mlade umetnike (O pozorištu Istoka – Kina, Japan, Bali, Java), radionica dramskog pisanja za decu i mlade, i predstava „Priče sa malog odmora“ u izvođenju Dramskog studija OŠ „Vladislav Ribnikar“, u okviru programa Deca – deci.

Svoja vrata Zvezdarištu ove godine otvaraju: UK „Vuk Stefanović Karadžić“, Pozorište „Puž“, Malo pozorište „Duško Radović“ i Pozorište lutaka „Pinokio“, postajući tako zajednički poligon kulture za decu, mesto za susrete i druženja, podsetnik da je odlazak u pozrište iskustvo koje svako dete treba da doživi, da deci treba dati krila za maštanje, pažnju i priču.

Ulaznice su i ove godine besplatne, a sve informacije mogu da se dobiju na 011/3405-625 i 3405-906. (danubeogradu.rs)

13. Pozorište Zvezdarište – program

13. Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište

Reč selektora: Olivera Viktorović Đurašković

Za ovogodišnju selekciju Festivala prijavljeno je 60 predstava iz zemlje, regiona i inostranstva. Podatak da su za selekciju prethodnog, dvanaestog Festivala bile prijavljene 34 pozorišne predstave, iz pet država regiona, jasno govori o sve većem značaju našeg Festivala. Ovi podaci govore i o tome da se „Zvezdarište“ trajno pozicioniralo na festivalskoj mapi kao prestižni Festival, sad već međunarodnog značaja. Ovakvi podaci obavezuju organizatore Festivala, selektora i žiri, da rade bez kompromisa, jer samo kvalitet obezbeđuje budućnost Festivala.

Od 60 ponuđenih predstava, bilo je vrlo teško napraviti selekciju, jer skoro sve zavređuju da se nađu među odabranima. Ove godine je, kao i prethodne, među prijavljenim predstavama u velikoj meri prisutna bajka, ali za razliku od predhodne dve godine nije i dominantna. Prisustvo bajke je vrlo značajno u pozorištu za decu, jer je to način da se deca, bar u pozorištu zaštite od često surove svakodnevnice u kojoj živimo. Naravno, to je i način da se kod dece uspostavi ispravan sistem vrednosti. U bajkama se problemi otvaraju, ali i rešavaju, te tako deca nasmejana i zadovoljna, sa dubokom verom da dobro pobeđuje zlo, izlaze iz pozorišta.

Ove godine je, za razliku od prethodnih, među prijavljenim predstavama bio veliki broj plesnih predstava za decu, što mi se kao selektoru čini vrlo zanimljivim, jer govori o traganju pozorišnih stvaralaca za decu za novim pozorišnim izrazom. Zanimljivo je da je ove godine među prijavljenim predstavama znatno više dramskih i plesnih formi nego lutkarskih, što ranijih godina nije bio slučaj. Kao i prethodne godine većina predstava i u ovogodišnjoj selekciji namenjena je deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, dok smo pre nekoliko godina imali veliki broj predstava namenjenih tinejdžerima. Sjajni rediteljski koncepti i različiti rukopisi, kao i veliki broj kvalitetnih glumačkih kreacija ovu ponudu čine atraktivnom za sve ljubitelje pozorišta za decu.

S obzirom na vrlo kvalitetnu ponudu, nije mi kao selektoru bilo lako da odaberem trinaest predstava koje će se predstaviti zvezdarskoj i beogradskoj publici na trinaestom Festivalu „Pozorište Zvezdarište“. Odlučila sam se za izbor različitih formi i rukopisa (tri lutkarske, jedna plesna, devet dramskih):

1. „Džonatanov let“ – Dečje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek, Hrvatska
autor: Ričard Bah
reditelj: Nikola Zavišić

2. „Juri Muri u Africi pleše“ – Plesni Teatar Ljubljana, Ljubljana, Slovenija
autor: Tone Pavčeg
reditelj: Živa Brecelj

3. „Aladin“ – Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija
adaptacija: Spasoje Ž. Milovanović
reditelj: Zoran Lozančić

4. „Bajka o ribaru i ribici“ – Pozorište lutaka „Pinokio“, Novi Beograd, Srbija
adaptacija bajke u stihu A.S. Puškina: Marija Krstić
rediteljka: Marija Krstić

5. „Carevo novo ruho“ – Zagrebačko kazalište lutaka, Zagreb, Hrvatska
adaptacija bajke H.K.Andersena: Mate Matišić
reditelj: Vinko Brešan

6. „Čarobnjak iz Oza“ – Pozorište „Boško Buha“, Beograd, Srbija
autorka: Milena Depolo (po motivima romana
F.L.Bauma)
rediteljka: Staša Koprivica

7. „Damojed“ – Pozorište lutaka Niš, Srbija
autorka: Nataša Ilić
rediteljka: Biljana Radenković

8. „Par cipela“ – Dečje pozorište Subotica, Subotica, Srbija
autor: Pjer Gripari
reditelj: Todor Valov

9. „Duet“- Il teatro prova, Bergamo, Italija
autori: Andrea Rodeger i Kjara Karara
reditelji: Valerija Frabeti, Andrea Buceti

10. „Kameni cvet“ – Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd, Srbija
autorka: Mila Mašović-Nikolić
reditelj: Nikita Milivojević

11. „Zlatna torta za zlatnu princezu“ – Pozorište Puž, Beograd, Srbija
autorka, rediteljka i koreografikinja: Aleksandra Milavić Dejvis

12. „Mačor u čizmama“ – JU „Gradsko pozorište“, Podgorica, Crna Gora
autor: Igor Bojović
režija: Gorčin Stojanović

13. „Wake up! Twistland“ – NINEDU Theatre Company, Šangaj, Kina
autori: Duoduo Fu, Ko Sijong Kun
režija: Ningbei Zang