Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » BenQ BL2405PT – vrhunski poslovni monitor!

BenQ BL2405PT – vrhunski poslovni monitor!

Kompanija BenQ definitivno je najveći proizvođač takozvanih komercijalnih monitora, osmišljenih za široku primenu, ali u svojoj ponudi ima i usko profilisana rešenja za različite namene.

Iz aktuelne ponude monitora ovog proizvođača posebno su popularni takozvani poslovni monitori koji spajaju moderan dizajn sa visokim radnim karakteristikama. Jedan od monitora iz pomenute kategorije ističe se svojim naprednim rešenjima, a njegova oznaka je BL2405PT. Mi smo imali prilike da se na par dana družimo sa njim i evo kakve je utiske ostavio na nas.

BenQ je BL2405PT monitor koncipirao kao jedno jednostavno rešenje sa naprednim funkcijama za kancelarijsku primenu, međutim upravo te više mogućnosti koje nudi čine ovaj monitor pogodnim i za rad sa multimedijalnim sadržajima, fotografijama i grafikom. Osnovu ovog displeja čini TN panel radne rezolucije od 1920×1080 piksela koga osvetljava LED pozadinsko osvetljenje poslednje generacije, zahvaljujući kom korisnik ima osećaj kao da se nalazi ispred nekog prosečnog IPS monitora, a ne ispred TN panela. Monitor ima nativni kontrast od 1000:1, odnos stranica od 16:9 i vidi paletu boja od 16.7 miliona što je manje-više standardno za većinu IPS monitora iz srednje klase u kojoj se nalazi BL2405PT monitor. Hardverski ovaj monitor se od sličnih rešenja izdvaja i po tome što poseduje par zvučnika male izlazne snage (2x1W RMS) koji mogu da posluže za neke manje zahteve potrebe.

Tehnološki posmatrano BL2405PT je jedan od onih monitora kod kojih je BenQ ugradio sve što se moglo ugraditi. Tu je tehnologija za smanjivanje/redukciju treperanja oka koja obezbeđuje posmatranje slike bez većih naprezanja očiju. Prosečni LCD ekrani trepere 200 puta u sekundi dok kod BL2405PT trperanja nema uopšte, što znači da je zamor očiju sveden na minimum. Svaki monitor proizvodi spektar plavog svetla koji je jedan od ključnih uzročnika oštećenja oka, naprezanja oka, glavobolja i poremećaja spavanja.

BenQ-ova unikatna tehnologija niskog plavog svetla koja je implementirana na ovom monitoru je konstruisana da reši svakodnevni problem sa izlaganjem plavom svetlu i omogućava zdravije vreme provedeno ispred računara. Sve korekcije plavog svetla moguće je aktivirati preko predefinisanih tastera za OSD (multimedija – 30% smanjenje, surfovanje po Internetu – 50% smanjenje, kancelarija – 60% smanjenje, čitanje – 70% smanjenje…) što je veliko plus za krajnjeg korisnika. Ovaj monitor ujedno poseduje i mogućnost značajne redukcije potrošnje električne energije (za 40%) zbog čega i nosi Eco oznaku najviše kategorije. Tu je još zaista mnogo tehnoloških unapređenja koja su vredna pažnje, a više o svakom može se pronaći na oficijalnoj stranici proizvođača.

Najveća i ključna prednost BL2405PT monitora nad sličnim konkurentskim rešenjima krije se u kvalitetu slike. On na tom polju apsolutno pobeđuje bilo koji biznis monitor iz istog cenovnog ranga. Konkretno, reprodukcija boja koju nudi je na izuzetno visokom nivou, što su potvrdili i svi testovi (Altona, Pigment test, Spektar test…), kao i prikazi kompleksnih fotografija i 3D objekata. To u prevodu znači da je na ovom monitoru pored obrade tekstualnih i grafičkih sadržaja moguće raditi i montažu video sadržaja, ali i manipulisati 3D objektima. Suma sumarum, BL2405PT je monitor koji nudi impresivnu sliku odlične detaljnosti i savršene jasnoće.

Nakon par dana druženja sa BL2405PT monitorom možemo reći da je isti apsolutno plod jednog posvećenog rada i dobro izbalansiranog hardvera i softvera. Najjača strana mu je svakako kvalitet slike koji daje, ali i generalno lepo rešen OSD i mogućnost konfornog rada u svim ponuđenim modovima. Veliko postolje čini ovaj monitor stabilnim na svim podlogama, a posebno pohvalno je što spada među manje potrošače električne energije. Cena mu je više nego korektna, ali to se nekako i očekuje od ovog proizvođača.

Cena (sa PDV-om): 23.699 RSD

Uređuje: DuB volonteri