Naslovna » BG servis » Besplatno parkiranje uz Buplus karticu

Besplatno parkiranje uz Buplus karticu

Kod nove okretnice Sava centra biće omogućeno besplatno parkiranje uz Bus plus karticu.

Gradske vlasti najavile su parkiranje po principu „parkiraj i vozi“. To znači da ako imate Bus plus karticu koju redovno plaćate, parkiranje će biti potpuno besplatno.

Prijavom „Parking servisu“ na ulazu u parkiralište, radnici ovog gradskog preduzeća će vam očitati karticu i tog dana možete besplatno parkirati svoje vozilo. Ovo je prvi takav parking, a biće ih još.

Cilj je da se stimulišu građani da koriste javni prevoz, jer du gužve u centru velike a mesto za parkiranje se traži od 30 do 40 minuta.

Parkiranje ispod ulica i nove garaže

Trenutno se radi na izradi dva projekta za pravljenje garaža ispod ulica, što je već standard u evropskim gradovima.

Gradske vlasti najavljuju da će tokom 2017. godine biti završen projekat za izgradnju garaže u ulici Kneza Miloša sa ulazima i izlazima na nekoliko mesta. Time će grad dobiti više od 400 parking mesta.

Taj projekat će biti rađen u saradnji sa stanarima koji će moći unapred da zakupe parking mesta, čime će se i finansirati projekat. Tako će se dobiti i nove saobraćajne trake, trotoari, drvored, pešačka staza i druga infrastruktura.

Isto će biti urađeno i sa Njegoševom ulicom koja će od Beogradske do Kursuline u etapama postajati ulica sa podzemnim garažama.

Isti projekti su planirani i za Bulevar kralja Aleksandra, Takovsku, Cara Dušana čime će se bitno povećati broj parking mesta u centru grada.

Garaža Obilićev venac, posle rekonstrukcije i dogradnje, postaće prva „zelena garaža“ jer će biti izgrađena od ekoloških materijala i uz upotrebu energetski efikasnog LED osvetljenja.

„Parking servis“ je takođe dobio elektronsku građevinsku dozvolu za garažu Studentski trg. Ona će biti izgrađena na mestu sadašnje privremene okretnice trolejbusa koja se nekada nalazila u Rajićevoj ulici, a buduća će biti u Dunavskoj ulici. Sada se zatvara Kosančićev, pa potom Topličin venac. Trolejbusi neće ići kroz Kralja Milana, Vasina će biti zatvorena, preurediće se trg ispred Rektorata, kod Filozofskog fakulteta planirano je postavljanje spomenika Zoranu Đinđiću i ceo taj deo grada biće pretvoren u pešačku zonu.

Ideja je da okretnice budu na obodima najužeg centra grada kako bi se smanjila emisiju štetnih gasova i ubrzao saobraćaj. (Beoinfo)