Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Crni bivo u srcu: Srpska muzika za Beogradski barok

Crni bivo u srcu: Srpska muzika za Beogradski barok

U utorak, 22. novembra od 20.00, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu Beogradski barok premijerno predstavlja saradnju sa domaćim autorima umetničke muzike.

Saradnja je ostvarena sa Draganom Jovanović, Miroslavom Mišom Savićem, Ivanom Brkljčićem i Anom Gnjatović i jedinstvena je u našoj sredini. Naime, ovo je prvi projekat koji inicira savremeno stvaralaštvo za ansambl koji se bavi istorijski informisanom praksom izvođenja muzike XVII i XVIII veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda.

Ulaz je slobodan.

Barok na autentičnim instrumentima

Barokna muzika, u izvođenju na autentičnim instrumentima i na istorijski informisan način polako nalazi put i do srca široke publike u našoj sredini.

Ansambl Beogradski barok prepoznaje momenat za iniciranje projekta koji bi unapredio domaće muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo spajajući naizgled nespojivo: savremene autore umetničke muzike i barokni ansambl. Pored umetničke potrebe za novom muzikom i istraživanjem savremenog izraza kroz „stari“, ali ne opšte poznat i potpuno istražen medij, Beogradski barok ovim programom na neki način otpočinje svojevrsno „popunjavanje praznine“ u nacionalnom muzičkom stvaralaštvu.

Uslovljen istorijskim okolnostima, nedostatak epohe baroka u srpskog muzici ipak otežava identifikaciju šire domaće publike sa zapadnoevropskom muzikom uopšte i njenim istorijskim vrednostima.

U tom smislu, pored toga što kao ideju vodilju ima stvaranje muzike inspirisane baroknom epohom, instrumentima i ansamblom, projekat „Srpska muzika za Beogradski barok“ omogućava i nesvakidašnji muzički spoj nacionalnog i evropskog – „srpsku baroknu muziku“, koja će se predstaviti konceptualno kroz posebno osmišljenu formu celovečernjeg koncerta. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.