Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Deca radosti“ na 60. rođendanu Ateljea 212

„Deca radosti“ na 60. rođendanu Ateljea 212

Svoj 60. rođendan Atelje 212 proslaviće 12. novembra premijernim izvođenjem predstave „Deca radosti“ Milene Marković, u režiji Snežane Trišić.
Ovaj dramski komad predstavlja svojevrsno priznanje generacijama koje su živele, stvarale i borile se u vremenima koja su ih sa svih strana onemogućavala da sve to čine.

U pitanju je poetska drama u kojoj  tema smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva predstavlja okosnicu. Autorka komada podseća na ulogu rokenrola i petarpanovske utopije u ovom periodu društvenog i individualnog razvoja.

„Rediteljka Trišić svojom predstavom donosi priču o stradanjima generacija, o igri života i smrti, o tugi i radosti. ‘Deca radosti’ su komad o generaciji oslobodilaca, graditelja i generaciji koja rađa i proizvodi. Ta generacija nadživljava svoju decu. Deca radosti su deca pioniri, deca koja slave Dan mladosti i Dan republike, deca koja otkrivaju rokenrol i deca koja stvaraju rokenrol, deca koja odrastaju odlaze u ratove i umiru kao heroinski zavisnici“, navodi se u saopštenju.

Glumačku postavku čine: Filip Hajduković, Gorica Popović, Nenad Ćirić, Marko Gvero, Milica Mihajlović, Miodrag Krstović, Radmila Tomović, Marko Grabež, Jovana Gavrilović, Bojan Žirović, Milica trifunović, Isidora Minić, Vladislav Mihailović, Katarina Žutić, Miodrag Dragićević.

Atelje 212 je osnovan 12. novembra 1956. godine od strane grupe reditelja, pisaca i glumaca koji su želeli da naprave pozorište u kom će se prikazivati avangardni komadi u odnosu na ostale beogradske teatre. Ovaj teatar je nastao u prostorijama tadašnjeg dnevnog lista „Borba“.

Cena karte: od 700 do 1000 RSD.  (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri