Naslovna » Izlasci » Film » DKSG: Putujući festival dokumentarno-etnološkog filma „Mladenci“
Detalj iz filma "Kum"
Detalj iz filma "Kum"

DKSG: Putujući festival dokumentarno-etnološkog filma „Mladenci“

U utorak 15. novembra od 18 časova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad publika je u prilici da vidi festival dokumentarno-etnološkog filma „Mladenci“ – ličnu ideju i inicijativu na delu.

Iza projekta koji se realizuje već 12 godina stoji bračni par iz sela Donje Brezovice kod Zavlake nedaleko od Krupnja – Dobrivoje i Dobrila Pantelić. Oni, sami, više od 35 godina snimaju narodne običaje, jezik i verovanja, a zatim organizuju projekcije u gradovima i mestima u svom kraju – Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Krupnju, Osečini…

Zapisi su veoma interesantni, pa publika dolazi u velikom broju. Tako je više hiljada posetilaca na festivalu „Mladenci“, izdanje 2016, videlo filmove “Vukosava” i “Kum”, sa tematikom iz Rađevine, Podgorine i Azbukovice.

Filmove snimaju oboje, i Dobrivoje i Dobrila, na teren idu sa dve kamere, imaju više od deset hiljada sati sirovog materijala… Završene radove poklanjaju školama i ustanovana kulture i kažu da im je obaveza i zadovoljstvo da stare običaje sačuvaju od zaborava. Pošto su amateri, znanja su sticali sami. Kolege iz Televizije Beograd objasnile su im principe montaže. Njihov filmski poduhvat i nastojanje da stignu i do najzabačenijih sela vredni su pažnje i divljenja.

Pantelići su do sada snimili  oko 150 dokumentarnih i igranih filmova i zaslužili veliki broj priznanja. Jedini su amateri sa područja bivše Jugoslavije koji su nosioci Plakete Jugoslovenske kinoteke, a osvajali su nagrade i na festivalima u Pragu, Monpeljeu, Kučevu, Omoljici, Velikoj Plani…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković