Naslovna » Izlasci » Festivali » Drugi sveslovenski festival Hrast, 5. novembra

Drugi sveslovenski festival Hrast, 5. novembra

Drugi Sveslovenski festival Hrast, biće održan u subotu 5. novembra, u klubu Sioux (Skadarska 40/a).

Posle uspešnog prvog izdanja, organizacija „Route 011“ ponovo na jednom mestu okuplja bendove koje spaja staroslovenska rodnoverna tradicija, koja je i više nego prisutna u njihovoj muzici. Ovog puta, na festivalu će nastupiti gosti iz inostranstva Percival (Poljska), Kalevala (Rusija) i Woodscream (Rusija), uz podršku domaćeg benda Groteska i zanimljiv prateći program.

Poljski muzički sastav Percival, najviše povezivan sa muzikom za video igru „The Witcher Wild Hunt“, jedan je od vodećih folk metal i etno akustičnih sastava u Poljskoj, pa čak i u Evropi. Muzika i zvuk su inspirisani slovenskim motivima i čitavom tradicijom naših naroda.

Sastav su još devedesetih godina osnovali Mikolaj Ribacki i Kataržina Brominska, koji su pre Percivala bili članovi još jednog folk sastava pod imenom Rivendel, sa kojim su nastupali širom Evrope zajedno sa simfonijskim orkestrom i horom pod rukovodstvom auard Šora (kompozitor muzike za filmove „Gospodar Prstenova“).

Bend Percival obrađuje izvorne narodne pesme svih slovenskih naroda i pevaju ih na originalnom jeziku na kojem su napisane. Zaslužni su za nagli rast popularnosti slovenske kulture i tradicije među zapadnjačkim narodima.

Kalevala je bend sa istorijom dugom osam godina i jedan je od vodećih folk metal bendova iz Rusije. Neguje muzičku tradiciju svoje zemlje uz zvuke električne gitare. Muzika Kalevale se može opisati kao veoma vesela i melodična, uz elemente brzog hevi metala, sa jako emotivnim ženskim vokalima i tradicionalnim ruskim instrumentima, kao što su balalajka i harmonika.

U njihovoj muzici dominiraju motivi iz bajki, mitova i legendi različitih nacija koje žive na prostoru Rusije, što uključuje Slovene, Kozake, Marijane i Karelijane. U Beogradu su prvi put nastupili u martu ove godine, tokom svoje prolećne evropske turneje.

Hrast: Woodscream
Woodscream

Woodscream je verovatno jedan od najznačajnijih ruskih bendova folk metal scene Petrovgrada, nastao 2006. godine. Muzika ovog benda predstavlja simbiozu različitih modernih stilova metala u koje su utkani elementi evropske srednjevekovne muzike, kao i slovenske izvorne muzike. Atmosfera koju ovaj bend pravi je veoma energična i mračna u nekim momentima, što se može osetiti u tekstovima njihovih pesama.

Bend Groteska je osnovan 2006. godine. Četvoročlani sastav se okupio sa idejom da razvija muzički pravac na koji su uticali dark metal i gotik rok bendovi. Sviraju mračnu, ali melodičnu muziku čiji kvalitet ne zavisi od modela gitarskog procesora, a vokal zavisi samo od nepatvorenih ekspresija.

Tekstovi su na srpskom jeziku, a tematika pesama je aktuelna, ali se rimuje i sa nekim dalekim vremenima. Izbegavajući trend banalnih i pojednostavljenih refrena, dubok lirski ton je standard koji je bend Groteska stavio ispred sebe.

Pored muzičkog programa, biće predstavljeni radovi umetničke radionice „Rod„, koja se bavi izradom i prodajom suvenira inspirisanih srpskom i slovenskom mitologijom i pretkosovljem, a koja je imala zapažen nastup na prvom festivalu Hrast.

Takođe, Slobodan Marinić, kovač mačeva, oklopar i lukar, predstaviće deo svog stvaralaštva vezanog za srednjovekovnu Srbiju i održati interaktivnu radionicu o tom periodu.

Karte za drugo izdanje festivala Hrast se mogu kupiti po promo ceni od 990 RSD na prodajnim mestima Eventim-a i DD tickets-a, Felix Shopu (TC Sremska, I sprat) i Žila Shopu (Belgrade Design District, Čumić). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.