Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Ekstravagantna tela: Zločin i kazna

Festival Ekstravagantna tela: Zločin i kazna

U nedelju i ponedeljak, 20. i 21. novembra, u Domu omladine Beograda biće održan međunarodni festival Ekstravagantna tela: Zločin i kazna.

Međunarodni festival koji kroz umetničke produkcije, žive događaje, performanse, predstave, razgovore i radionice kritički preispituje društvene odnose koji oblikuju kategoriju kriminala i odvajaju kriminalno ponašanje od ne-kriminalnog.

Činjenica da se norme koje regulišu društveno prihvatljivo ponašanje menjaju kroz istoriju ukazuje da su norme uvek deo širih ideoloških konstalacija. Cilj je da se ispita koje su ideološke pretpostavke u pozadini društvenih i zakonodavnih regulativa kriminaliteta.Za dž

U vremenu kada se širom Evrope podižu zidovi, u post-snowdenovskoj eri odnosa društva prema informacijama koje izmiču kontroli, u vreme kada povlašćena manjina akumulira kapital na uštrb javnog interesa postavlja se pitanje kako su granice između kriminalizovanog i zakonskog regulisane i čuvane? Znači li zakon i pravdu, ili postoji nasilje i nepravda koje sam zakon proizvodi, ili koje su u ime zakona proizvedene?

Priroda zatvorskog sistema i odnosi koji se unutar tog sistema uspostavljaju, pesnik iz zatvora, dijalog torture, serum istine, odnos seksualnosti, pokoravanja i traume, bol i kazna kao izvor zadovoljstva, inaguracioni govor novog sekretara UN, krađa identiteta, umetnost pred sudom, nasilje u nama, urušavanje sistema društvenog stanovanja, 3D štampa oružja samo su neke od tema koje festival obrađuje.

Program u Domu omladine Beograda je deo šireg međunarodnog projekta u okviru koga se realizuje izložba u Zagrebu i konferencija u Skoplju.

Program u Beogradu realizuje organizacija Kiosk platforma za savremenu umetnost sa partnerima.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)

Umetnici / učesnici:
Karen Finley (US), Stahl Stenslie (NO), Richard DeDomenici (UK), DADA Jihad kolektiv: Mario Kovač i Nikša Marinović (HR), Siniša Labrović (HR), Božidar Katić (HR), Omen Teatar (RS)

Pesničenje predstavlja Đorđe Vasiljević (RS)
Branko Milisković (RS), Marta Jovanović (RS), Andrej Nosov (RS), Marko Marković i Marko Marković (RS i HR) Josip Pino Ivančić (HR), CAE (SAD), Lynn Hershman Leeson (SAD)

Gosti:
kustoski tim Stevan Vuković i Simona Ognjanović (RS)

Program pogledajte OVDE.