Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival „Van okvira“ testira novi model države
Festival "Van okvira" je ove godine država u malom
Festival "Van okvira" je ove godine država u malom

Festival „Van okvira“ testira novi model države

Festival društveno angažovanog teatra „Van okvira“ / „Off Frame“ ove godine ima za temu odlučivanje građana u životu države, koje od 1. do 5. decembra testira u praksi.

Šesti festival „Van okvira“ ima izmenjen koncept u odnosu na prethodna izdanja.Za dž

Osim četiri pozorišne predstave koje gostuju i jedne večeri tokom koje će zainteresovani u Rex-u zajedno spavati i sanjati neke drugačije države, ostatak programa će zavisiti od svih učesnika festivala.

Šta je participativna demokratija? Ukratko – direktno učešće građana u odlučivanju u jednoj državi, a ne kako je to sada, preko (izabranih) predstavnika – posrednika.

Prve večeri, u četvrtak 1. decembra, na otvaranju u 17:30 časova, okupljeni će imati priliku da predlože aktivnosti za svaki festivalski dan, dogovore se o načinu odlučivanja i izjasne u kojoj meri u koje od njih žele da se uključe. Tako će izgled, struktura i sadržaj festivala zavisiti od onih koji ga budu koncipirali tog i narednih dana.

Na ovaj način testira se participativna demokratija u životu jednog festivala. Tako osmišljen i postavljen, festival je mala država razuđenih granica, nejasne nacionalnosti, u kojoj postoji težnja da se ona uspostavi kao zajednica prisutnih.

Organizatori – grupa „Hajde da…“ i Kulturni centar Rex pozivaju zainteresovane da se obavezno prijave na e-mail vanokvira.info@gmail.com na koji se mogu dobiti i odgovori na sva pitanja.

Svi programi festivala su besplatni za publiku.

Izvedbeni prostori su pristupačni za korisnike/ice kolica (osim za predstavu „U potrazi za izgubljenom knjigom“). Na predstavama je obezbeđen prevod na srpski znakovni jezik, kao i naracija za slepe i slabovide osobe.

Misija festivala „Van okvira“ / „Off Frame“ je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji, regionu i šire. Festival se takođe trudi da promoviše primere praksi koje u pozorišni rad i predstave uključuju one koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

Predstave

Četvrtak, 1. decembar, 20:30
KC Rex, Jevrejska 16
„Igranka“ (epizoda: Uživanje u plesu)
Praktikabl – platforma za savremenu umetnost i kulturu. Autorke/domaćice: Frosina Dimovska, Sara Tošić, Jovana Rakić, Nataša Vranešević, Mia Inić, Ina Madžar, Željka Jakovljević, Jelena Alempijević.

Subota, 3. decembar, 20:00
Gradska organizacija gluvih Beograda, Svetog Save 16-18
„U potrazi za izgubljenom knjigom“ – KUD Radivoje Popović i ansambl Miraž. Učesnici / autori: Ansambl „Miraž” i Kulturno umetničko društvo gluvih Beograda „Radivoj Popović“. Dramaturgija i supervizija: Pozorišne asocijacije Aletheia, Milano, Italija.

Nedelja, 4. decembar, 20:00
Zgrada BIGZ-a, Bulevar Vojviode Mišića 17
„Sanjarenje – Priče iz Terezina“, Plavo pozorište – pozorišna laboratorija. Scenario i režija: Nenad Čolić. Glumci: Maša Jelić, Dejan Stojković, Jelena Martinović, Marko Potkonjak i Ranko Trifković

Ponedeljak, 5. decembar, 20:00
KC Rex, Jevrejska 16
„Priče sa jedne sofre“ – POD Teatar. Autori predstave: Tatjana Pajović i Branka Bajić. Izvođači: članovi Teatra zajednice KC Čukarica i POD Teatra (stari, mladi i deca).

(danubeogradu.rs)