Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Idealne rase pasa pogodne za držanje u stanu
Idealne rase pasa pogodne za držanje u stanu; foto:: Shutterstock
Foto:: Shutterstock

Idealne rase pasa pogodne za držanje u stanu

Ako živite u stanu i rešili ste da sebi nabavite ljubimca, red je da se najpre raspitate koje su to rase idealne za vaš skromni dom.

Ako pri tom imate i decu sa kojom želite da psić odrasta, onda je najbolje tražiti kakvu umiljatu rasu, koja se po mogućnosti ne linja i izuzetno je privržena.

Čovek i pas

Nije nikakva mudrost niti novina da je pas čovekov najbolji prijatelj. Sa ovom činjenicom zasigurno jedino mogu biti upoznati oni koji psa imaju za ljubimca. Psi daju ljudima nesebičnu ljubav i nikada im neće prebaciti zbog bilo čega, uvek će ih verno i poslušno čekati, čak će i saslušati bez da ih osudi.

Psi uče ljude najvažnijim životnim lekcijama, lekciji o nesebičnoj ljubavi, o vernosti, o dobročinstvima. Zahvaljujući njima, vaša deca će odrasti u prave ljude, naučiće prave životne vrednosti, naučiće da vole i da nesebično dele i pružaju.

Idealne rase za život u stanu – preporuka kinologa

Po preporuci saveza američkih kinologa, neke od osnovnih, najpogodnijih rasa za držanje u vašem stanu bili bi: mops, kovrdžavi bišon, ši cu, engleski i francuski buldozi, kao i maltezeri i hrtovi.

Ono što je bitno da znate pre nego što krenete u odabir psa za svoj dom, jeste da je 99% rasa dostupno držanju u stanu, te da nema nikakvog značaja što je navedenih nekoliko vrsta uglavnom manjeg rasta. Gotovo svaki pas zahteva druženje sa ljudima, porodicama i drugim životinjama, te je svakako potpuno besmisleno prinuditi ga na život na lancu u dvorištu, ma koje veličine on bio.

Engleski i francuski buldozi

Preslatkog izgleda, neodoljivih neobičnih ušiju i opuštenosi, francuski buldozi su sve popularniji u poslednje vreme. Engleski buldozi su psi kojima dvorište uopšte ne treba, jer oni najviše uživaju u izležavanju kraj svojih vlasnika.

Mops

Mops jeste pre svega pas koji je pravi šarmer među psima. Ima kratku dlaku pa i ne zahteva preterano mnogo opterećenja oko nege, a idealno je društvo kako deci, tako i odraslima, pre svega zbog svoje vesele naravi i izražene druželjubivosti.

Ši cu

Pas koji je idealan za stan i porodicu. Nežan, ali istovremeno i energičan i veoma razigran, ovaj pas će vam često sakriti obuću u kući, a može se toliko osloboditi i da počne da „gazduje“ u kući. Iako ima dužu dlaku, uopšte se ne linja. Mora se redovno češljati i šišati, tj održavati, jer mu dlaka brzo raste. Obožava decu, ali se često može javiti i ljubomora na njih ili na bebe. I te kako su privrženi vlasniku i mogu mu stalno biti uz noge i maziti se.

Idealne rase pasa pogodne za držanje u stanu; foto:: Shutterstock
Foto:: Shutterstock

Maltezer

I više nego popularna rasa poslednjih godina. Veoma inteligentan pas, ali i tvrdoglav i prgav prema drugim psima. Idealna je zabava za vaše dete. Ne linja se iako ima dugu i svilenkastu dlaku koja često zahteva friziranje.

Kovrdžavi bišon

Još jedna bela „pufna“ koja zahteva svakodnevno češljanje i održavanje. Ne linjaju se, iako im je dlaka kovrdžava i gusta. Idealni su drugari za vašu decu, ali i za celu porodicu, veoma su druželjubivi i verni su pratioci.

Nemačka doga i mastif

Ove dve rase su poprilično velike, ali im život u stanu apsolutno ne smeta. Iako deluje da će vam poslužiti kao zaštita i omogućiti da imate miran san, ovi psi su zapravo veoma blage naravi, nežni i tihi. Po prirodi nisu preterano aktivni i ne troše puno energije.

Bostonski terijer

Veoma inteligentan, živahan i druželjubiv pas. Ovaj mali šarmer dobio je još i nadimak Američki džentlmen. I te kako je veran pratilac svojih vlasnika, te ga tako često biraju porodice koje su u stalnom pokretu i često putuju, jer on to čini zajedno sa njima bez bilo kakvih problema.

Pored gore pomenutih vrsta, i te kako su popularni i zlatni retriveri, pudle, labradori, jazavičari i brojne druge manje ili veće rase. Iz nekih nama nepoznatih razloga haski se ne pominje među idealnim rasama za stan. Ipak, ukoliko baš želite ovu i te kako popularnu rasu, raspitajte se kod pravih poznavalaca.

Zaključak

Kinolozi smatraju da je rasu psa moguće odabrati i prema sopstvenom karakteru.

Naravno birate još i prema želji, mogućnostima, lakoći za održavanje kao i sklonosti ka raznim bolestima ili linjanju pak. Takođe, birate idealno društvo kako za sebe, tako i za svoju decu.

Pre nego što odaberete rasu, dobro se raspitajte kod stručnih poznavalaca i, potrudite se da, pre nego što nabavite svog ljubimca, dobro proučite njegove osobine.