Naslovna » Izlasci » Pozorište » KC Grad: Žudnja
Žudnja (foto: Jelena Janković)
Žudnja (foto: Jelena Janković)

KC Grad: Žudnja

Predstava „Žudnja“ biće izvedena u Kulturnom centru „Grad“, 24. i 25. novembra od 19.00.

Galerija je pretvorena u pozorišni prostor u kome će biti izvedena predstava „inpirisana žudnjom Sare Kejn i Sarom Kejn“.

Sadržaj predstave nastao je dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta Sare Kejn „Crave“, dok autori predstave stoje pred vama i sa vama dele svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, referišući se na komad „Žudnja“, ali i na druge Sarine drame i njenu biografiju.

Sara Kejn, savremena engleska dramaturškinja, preminula je posle dva uzastopna pokušaja samoubistva, sa samo 28 godina. Njene drame su svedočanstvo o duhovnoj praznini čoveka, o tragediji empatije u kapitalističkom svetu i izmenjenim vrednostima koje nam sistem nalaže.

Biografija Sare Kejn je poput biografija tragičnih rok velikana. Za 28 godina života napisala je pet drama zbog kojih su je isprva osporavali i vređali, da bi je kasnije svrstali među najvažnije autore s kraja 20. veka. Za njeno dramsko stvaralaštvo, vezuju se epiteti: brutalizam, surovost, zastrašujuće do usijanja, ekstremne emocije…

Pisci njenih biografija kažu da nikad nije postala pesnikinja. Publika u njenim dramama prepoznaje poeziju. Iako njeni komadi predstavljaju prekretnicu u angažovanom savremenom pozorištu, javnost je često, malograđanski, više zainteresovana za njen lični život ispunjen razočaranjem, depresijom i samoubistvom, nego za anarhiju duše o kojoj je pisala.

Preslikavajući medijski senzacionalizam na pozorište, Sara Kejn prikazuje trivijalnog, otupelog čoveka koga još jedino smrt može da uzbudi. O tome piše Sara Kejn, autentično, šekspirovskim jezikom, izazivajući kod pojedinaca u publici teško dostižnu katarzu.

„Žudnja“ je prvi put izvedena 1998. godine u Edinburgu. Tekst je u početku predstavljen pod autorskim pseudonimom Marie Kelvedon. Sara je koristila pseudonim kako bi se izbegla uticaj svoje reputacije vezane za nasilje iz prethodnih drama.

Cena ulaznice je 500 RSD, a za srednjoškolce, studente i penzionere je 300 RSD. (danubeogradu.rs)

Koncept i režija: Vojislav Arsić. Umetnička savetnica: Milena Bogavac. Ko-autori i izvođači: Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Uroš Novović.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.