Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » KCB: Koncert „Mnoga lica Mocarta“

KCB: Koncert „Mnoga lica Mocarta“

U ponedeljak 14. novembra od 20 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda povodom 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta umetnici izvode njegova dela.

Sopran Radoslava Vorgić Žuržovan i pijanistkinja Vesna Mišić Milikić zajedno sa gostima fagotistom Nemanjom Mihailovićem i violončelistom Kristofom Mihaelom Vilhelmom Janom interpretiraće sledeći program.

Volfgang Amadeus Mocart

“Ptice”, K. 307
“U usamljenij i mračnoj  šumi”, K. 308
“Ljubičica”, K. 476
“Kad je Lujza spalila pisma svog nevernog dragog”, K. 520
“Večernje osećanje”, K. 523
“Za Kloe”, K. 524
Sonata u B–duru za fagot i violončelo, K. 292 (196c) (Allegro, Andante, Rondo – Allegro), Nemanja Mihailović, fagot i Kristof Mihael Vilhelm Jan, violončelo
“S’altro che lacrime” (“Suze”), arija Servilije iz opere “Titovo milosrđe”, K. 621
“Giunse alfin il momento… Deh, vieni, non tardar” (“Konačno dođe taj  trenutak… Ah, dođi, nemoj docniti”), arija Suzane iz opere “Figarova ženidba”, K.492
Koncertna arija “Vi imate verno srce”, K. 217
Tiger! Wetze nur die Klauen (Tigre! Samo ti oštri kandže), arija Zaide iz opere “Zaida”, K. 344

O izvođačima

Radoslava Vorgić Žuržovan, sopran, diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi mr Milice Stojadinović. Master i doktorske studije je završila 2015. godine na “Johanes Gutenberg” univerzitetu u Majncu u klasi prof. Klaudije Eder. Tokom studija u Nemačkoj bila je član „Mladog ansambla“ Državne opere u Majncu gde ostvaruje značajne uloge. Pevala je i u Državnoj operi u Rudolštatu, sarađivala sa ansamblom „Nju triniti barok“, vokalnim horom i orkestrom „Orfelin“, Državnom filharmonijom Rajna-Palatinat, omladinskim orkestrom Odeon, ansamblom „Nojmajer konzort“ i ansamblom „Sarband“. Tokom školovanja se usavršavala na majstorskim radionicama sa eminentnim profesorima. Dobitnik je nagrada Kamerne opere Rajnsberg , međunarodnog takmičenja u Nojštatu, baroknog takmičenja TAMIŠ u Sarbrucken-u, kao i takmičenja solo pevača u Rumi. Srpskoj publici se predstavila 2015. godine ulogom Anđelike u operi „Orlando” (Hendl) u Teatru i operi „Madlenijanum“. Član je Nove beogradske opere,  kao i gost pevač u Državnoj operi u Vizbadenu (Nemačka). Posebnu ljubav neguje prema baroknoj muzici, nemačkom lidu i pedagoškom radu.

Vesna Mišić Milikić je završila SMŠ “Isidor Bajić” u klasi prof. Lidije Gvozdanović. Diplomirala je i magistrirala klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke.
Učestvovala je na majstorskim kursevima kao aktivni polaznik i asistent. Učesnik je i dobitnik nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, sarađivala je i nastupala sa Nikolom Srdićem, Laurom Levai–Aksin, Jože Kotarom, Rakel Kamarinjom (Raquel Camarinha), Kristijanom Borošem, Senkom Nedeljković, ansamblom „Musica viva“, „Tajj kvartetom“ i drugima. Oficijelni je korepetitor međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2008-2014). Solistički je nastupala u zemlji i inostranstvu. Snimala je više puta za radio i televiziju. Radi kao vanredni profesor na predmetu korepeticija na klavirskoj katedri Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nemanja Mihailović završio je SMŠ „Mokranjac” u Beogradu u klasi prof. mr Mirka Isaeskog, u čijoj klasi je i diplomirao na FMU u Beogradu. Tokom školovanja je osvojio niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije. Osnivač je kamernog ansambla “DAMS+“, duvačkog trija na FMU i duvačkog kvinteta „Majstori duvači“.  Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na mestu solo fagotiste, sa kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, a takođe i sa Vojvođanskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, sa kojima i danas sarađuje, kao i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom na mestu prvog fagota. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ i Novosadskog duvačkog kvinteta. Od 2008. godine je zaposlen kao solo fagotista orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

Kristof Mihael Vilhelm Jan (Christoph Michael Wilhelm Jahn) diplomirao je i magistrirao  na Visokoj školi za muziku “Franc List” u Vajmaru u klasi profesora Brunharda Boemea. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, medju kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke “Jugend musiziert” (1996). Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao je kao vođa grupe violončela  orkestra “Lohorchester Sondershausen”. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde je stalno zaposlen u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, a trenutno svira na poziciji vođe grupe violončela. Angažovan je u Vojvođanskom simfonijskom orkestru i kamernom orkestru “Camerata Academica”, a nastavlja da sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Član je i jedan od osnivača Gudačkog kvarteta Novi Sad.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.