Naslovna » Izlasci » Festivali » Keyboard Days festival i, premijerno, hibridni klavir

Keyboard Days festival i, premijerno, hibridni klavir

U Kolarčevoj zadužbini će od petka 18. do nedelje 20. novembra biti održan treći Keyboard Days festival, ovoga puta posvećen projektu Kvantna muzika.

Publiku očekuje premijerno predstavljanje hibridnog klavira, koji je proizveo tim inženjera iz Srbije, i koncert pijanista, osnivača festivala, Sonje Lončar i Andrije Pavlovića (LP Duo). Kao gost u Beograd dolazi Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i naš najpoznatiji kvantni fizičar, koji će održati predavanje o kvantnoj fizici.

Program

Petak, 18. novembar, 20 časova, Velika sala
Koncert LP Dua
Tokom koncerta, na kome će Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, biće predstavljen projekat Kvantna muzika (Quantum Music). O projektu, kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera čiji je zadatak razvoj hibridnog klavira – novog, „kvantnog“ instrumenta. Specijalni gost je ansambl Drumble.
Cena ulaznice: 500 dinara

Hibridni klavir, koji će uz stručno vođenje posetioci Kolarca biti u prilici da vide pre koncerta LP Dua (od 19 časova), spoj je akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebom ovog instrumenta vršiće se prvi kvantno-muzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. 

U subotu, 19. novembra, Vlatko Vedral će u 18 časova u Galeriji Kolarčeve zadužbine održati predavanje o kvantnoj fizici otvoreno za javnost. Njemu će se pridružiti i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu (Danska) i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Moderatorka i prevoditeljka biće Ivana Medić sa Muzikološkog instituta SANU.
Ulaz je besplatan

Nedelja, 19 časova
Koncertna promocija albuma elektronske muzike – Jovan Iljadica, kompozitor i elektroinženjer.
Ulaz je besplatan

Radionice

Tokom festivala biće održane besplatne radionice, koje će stručno voditi elektroinženjeri i kompozitori. Oni će posetiocima pružiti priliku da se i sami poigraju procesom konstrukcije sintisajzera i audio-instalacija.

Subota, 19. novembar, od 12 do 18 časova, Digitalna galerija
Radionica sintisajzera – kurs. Nenad Antanasijević Antanas, kompozitor, producent i serviser sintisajzera

Nedelja, 20. novembar, od 15:30 do 18:30 časova, Galerija
Muzika Otvorenog Koda – Open Source Music. Radionica realizacije audio instalacija pomoću otvorenog hardvera i softvera. Voditelji radionice su elektroinženjeri Dule Petković i Miloš Sekereš
Kako posmatrati otkucaje srca kao muziku? Voditelj je Bir Van Gir (Beer Van Geer), Holandija

Kvantna muzika (Quantum Music) je umetničko-naučni projekat pokrenut 2015. godine sa ciljem popularizacije kvantne fizike kroz muziku i audio-vizuelnu umetnost. Ciljevi projekta su stvaranje jedinstvenog muzičko-scenskog dela, novih „kvantnih“ instrumenata i potpuno novog muzičkog žanra – kvantne muzike. Partneri projekta su: Univerzitet u Oksfordu, Danish National School of Performing Arts, Centar za Novu umetnost (CENU), Centar za promociju nauke, Kino Šiška iz Ljubljane i Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti kao koordinator projekta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković