Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: „Muzički zagrljaj – Španija, Srbija, Latinska Amerika“

Kolarac: „Muzički zagrljaj – Španija, Srbija, Latinska Amerika“

U ciklusu „Kolarčev podijum kamerne muzike“ u nedelju 6. novembra u 11 časova nastupaju gosti iz Niša, Kamerni orkestar „Concertante“, u programu pod nazivom „Muzički zagrljaj – Španija, Srbija, Latinska Amerika“.

Orkestar „Concertante“ koji čine studenti niškog Fakulteta umetnosti, zajedno sa gostima izvešće sledeće kompozicije.

I. Albeniz: TangoZa dž
Bratislav Zlatković: Tango for you
A. Pjacola: Adios Nonino, solo harmonika Dušan Čeganjac, laureat Svetskog kupa u Portugalu
Ignjacio Servantes: Kubanski plesovi, Nobailesmas, Vueltaalhogar
Dragan Tomić: „Niška rapsodija“ (svetska premijera, kompoziciju izvode Ansambl duvača FU u Nišu, Đorđe Hartl, udaraljke i ženska vokalna grupa “Maestrini” FU u Nišu, gosti koncerta)
H. Viljalobos: Bachiana Brazileirano 5, solo violončelo Andrija Petrović, M.A. FU Niš
M. Masoti: Conelvito, solisti profesori: Aleksandra Ristić, mecosopran, Andela Bratić, flauta, Vesna Petković, gitara
W.T. Mifune: Hajdn u Latinskoj Americi, solo violina Dimitrije Mandić, M.A. koncertmajstor

Kamerni orkestar Concertante postoji od osnivanja Fakulteta, a čine ga studenti Fakulteta umetnosti. Iz bogate koncertne aktivnosti izdvaja se desetine celovečernjih koncerata u regionu, kao i gostovanja na festivalima u Grčkoj i Italiji. Godine 2012. orkestar je proglašen za laureata Euroorkestar festivala u Moskvi. Concertante je nastupio na NIMUS-u, 2012, 2014 i 2015. godine i bio učesnik Boljšoj Festivala na Mokroj Gori, 2014. godine.

Dirigent i umetnički rukovodilac orkestra je prof. dr Milena Injac.

Milena Injac (1969), redovni profesor na Fakultetu umetnosti, doktorirala je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. emeritus Darinke Matić-Marović. U više navrata se usavršavala kod Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom Sofijske filharmonije i drugim brojnim simfonijskim orkestrima u okruženju. Gostovala je kao dirigent po pozivu sa orkestrima u Urugvaju, El Salvadoru Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Bugarskoj, BIH, Makedoniji, Švedskoj, Austriji, Crnoj Gori, Grčkoj. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru projekta obnove operske scene u Nišu.

Koncert je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ulaz je besplatan.

(danubeogradu.rs)