Naslovna » Izlasci » Leonard Koen (1934-2016)

Leonard Koen (1934-2016)

Jedna od najsvetlijih zvezda muzičkog neba napustila nas je noćas (Leonard Koen; Leonard Cohen, 21. 9. 1934. – 7. 11. 2016.).
Čitavu planetu obišla je informacija o smrti velike muzičke legende Leonarda Koena, koja se noćas pojavila na njegovoj Facebook stranici.

Planetarno popularni umetnik, umro je mesec dana posle intervjua u kom je izrazio spremnost da se oprosti od ovog sveta. Tom prilikom je istakao da smatra da neće uspeti da završi i objavi još jedan album. Na svoj 82. rođendan, 21. septembra, objavio je pesmu „You Want It Darker“ kojom je najavio svoj, kako će se ispostaviti, poslednji istoimeni album, koji je izašao tačno mesec dana kasnije.

I’m ready my Lord!

Pesma „You Want It Darker“ bila je oproštajna pesma.
Stihovima „Milion sveća gori za pomoć što nikad ne stiže. Ti hoćeš mračnije!“, Koen pozdravlja sudbinu i smrt koju sebi predviđa.

Posle objavljivanja, na promociji albuma u Los Anđelesu, zažaren sopstvenom muzikom i publikom koja ju je dočekala sa oduševljenjem, Koen je promenio odluku kada je u pitanju život, odnosno smrt: „Nedavno sam rekao da sam spreman da umrem i mislim da sam preterivao. Treba malo dramatizirati s vremena na vreme. Planiram da živim zauvek. Hvala vam što ste ustali kada sam ušao u dvoranu. Nadam se da ćemo ovo ponoviti. Planiram da ostanem do svojih 120!“

Međutim, nažalost, ovaj entuzijastičan govor nije se obistinio.

Pisac i muzičar

Svetskoj javnosti, Koen je poznat kao muzičar, kantautor, ali i pisac. Poslednjih godina često je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.

Počeo je da piše još kao tinejdžer. Sa sedamnaest godina, objavio je svoju prvu zbirku poezije „Let Us Compare Mythologies“. Nekoliko godina kasnije izašla je i „The Spice-Box of Earth“. Upravo ova zbirka odvela ga je do velikog uspeha – proglašen je jednim od najboljih mladih pesnika engleskog govornog područja u Kanadi.

Od tog trenutka njegova karijera pisca bila je sve uzbudljivija.

Pravio je pauze u pisanju i često smenjivao prioritete. Čas bi pisao knjige, čas stvarao muziku.

Knjige poezije koje su do sada prevedene na srpski su: „Snaga robova“ (1981), „Šta ja radim ovde: Izbor 1956-1986“ (1987), obe u izboru i prevodu Vladislava Bajca, kao i zbirka pesama „Napredovanje stila“ (1988), u prevodu Bogdana Mrvoša.

Prvu godišnju književnu nagradu u Kanadi za pisce na engleskom jeziku „The Quebec Literary Competition Prize“, dobio je za roman „Omiljena igra“ 1964. godine. Pre pet godina, primio je špansku nagradu princa od Asturije za književnost.

Sledeće 2012. godine, dobio je „PEN – nagradu za stihove od izuzetne književne vrednosti“.

Haos u glavi

U blizini njegove kuće, živeo je jedan budistički monah koji je Koena zaintrigirao svojom neverovatnom smirenošću. Poželevši da iskusi isti mir i spokoj, obratio mu se i zamolio ga da mu bude učenik.

Sredinom devedesetih godina povlači se u zen manastir u blizini Los Anđelesa, gde provodi narednih pet godina. Iako je smatrao da nije uspeo da dostigne nivo duhovnosti koju je zapazio kod monaha oko sebe, trudio se da poštuje pravila. Poslednje godine dvadesetog veka, vraća se iz izolacije i nastavlja sa komponovanjem i pisanjem.

Ljubavi bez ljubavi

Prva devojka za koju tvrdi da je osvojila njegovo srce, „naterala“ ga je da osnuje bend kako bi je pridobio. Zapravo, sa njom nikada nije bilo ničega osim platonske jednostrane ljubavi. Međutim, iako je bend osnovao samo da bi je osvojio, ubrzo mu se ovaj način konzumiranja muzike dopao i tako je tinejdžerska ljubav postala zaslužna za nastanak muzičke legende.

Marien Ilen je žena koja je inspirisala Koenovu pesmu „So long Marianne“. Njihova veza nije trajala dugo zbog čestih svađa i trzavica, ali je povezanost bila večna.

Marien je umrla početkom avgusta ove godine. Kada je bila na samrti njen prijatelj Jan obavestio je Koena o njenom zdravstvenom stanju. On joj je tom prilikom poslao dirljivo pismo kojim se zauvek oprostio od svoje muze, kako su je nazivali mediji.

„Merien, došli smo do tog trenutka, kad naša tela više ne mogu da izdrže breme života i počinju da se gase, a mislim da ću te i ja uskoro ispratiti u tome. Odmah sam iza tebe, ako samo pružiš ruku ka meni, uspećeš da me dotakneš. Uvek sam te voleo, zbog tvoje mudrosti i lepote, ali ne treba ništa više da govorim, ti sve to vrlo dobro znaš. Želim ti srećan put. Zbogom, stari prijatelju, beskrajna ljubavi, vidimo se uskoro“.

Već tada se nazire početak Koenovog kraja. Strepnja. Iščekivanje. Misao o sopstvenoj i smrti bližnjih. Mediji su ocenjivali da je upravo smrt njegove Marien bila uzrok tako sumornog stava koji je iskazivao u javnosti poslednjih meseci.

Po Koenovim rečima, pevačica Niko je, ipak, ostavila najdublji trag u njegovom srcu iako je i ova ljubav bila platonska, nikad ostvarena.
Utehu za ovu neostvarenu ljubav našao je u svojoj bivšoj supruzi Suzan Elrod sa kojom ima sina Adama ćerku Lorku, koja je dobila ime po pesniku Frederiku Garsija Lorki.

Poslednja partnerka bila mu je dvadeset pet godina mlađa džezerka Anjani Tomas.

Leonard Koen, umetnik o kome se može dugo i mnogo pisati, pričati i misliti, ostavio je za sobom 14 albuma, pregršt pesama, knjiga i emocija proizvedenih njima.

Živeće zauvek u svojim delima.

(danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri