Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej Nikole Tesle – najpopularniji muzej u Srbiji
Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle – najpopularniji muzej u Srbiji

I ove godine Muzej Nikole Tesle oboriće rekord po broju posetilaca i potvrditi da je ubedljivo najpopularniji muzejski prostor u Srbiji.

Do septembra, „Teslu“ je videlo 70.000 ljudi, a modernizovanje izložbe, koja sada uključuje i VR (virtuelnu realnost) rađeno je bez zatvaranja muzeja.

Ponedeljkom se zakazuje VR poseta Teslinim laboratorijama na Lond Ajlendu i u Koloradu. Muzej ima i malu VR demonstraciju kojom promovišu Teslinu zaostavštinu po međunarodnim sajmovima. Takođe, postoji i putujuća izložba koja će naredne godine gostovati u čuvenom solunskom centru za nauku i tehnologiju „Nemezis“.

– Interesovanje je neverovatno, pa smo često otvoreni i ponedeljkom, koji je inače neradan dan“, kaže Ivana Zorić, kustos Muzeja Nikole Tesle, a prenose Novosti. – Često posetioce primamo i uveče. Jednostavno, ima mnogo poslovnih ljudi koji tokom dana imaju sastanke, pa zamole da uveče pogledaju postavku. Takođe, istu molbu imaju i vodiči, recimo američkih turista koji kruzerom dolaze u Beograd i ceo dan su na izletu. Isto smo uradili i za grupu zaposlenih radnika iz Hongkonga koje je firma nagradila putovanjem na mesto koje odaberu. Oni su želeli da vide naš muzej.

Najviše ga posećuju stranci poput grupa iz Turske, ali i Grčke i SAD. Ima dosta i individualnih poseta turista iz zapadne Evrope. Međutim, podjednako se Teslinom radu dive i naši ljudi, pa svakodnevno pristižu ekskurzije i grupne posete beogradskih đaka.

– Svima se najviše dopadaju Tesline famozne zelene cipele, rukavice i cilindar sa njegovim inicijalima – objašnjava Zorićeva. – Komentarišu njegovu odeću, lične predmete, pisma i instrumente koje je koristio za rad. Međutim, najveća atrakcija su transformator, teledirigovani brod i Teslino Kolumbovo jaje. Nastavnicima se posebno dopada novi 3D prikaz svih načina pomoću kojih se danas dobija struja, jer lako mogu da ih objasne novim generacijama. Trenutno se digitalizuje privatna Teslina biblioteka, pa će uskoro svi moći da pročitaju i pesme Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, koje je voleo i veliki naučnik.

Nova stalna postavka je nedavno dopunjena ličnim i tehničkim predmetima koji su pripadali Nikoli Tesli kao i brojnim radnim modelima. Autor stalne postavke je direktor Muzeja, dr Branimir Jovanović.

Posetite Muzej Nikole Tesle

Radno vreme muzeja u Krunskoj 51 je od utorka do nedelje od 10.00 do 18.00, a ponedeljak je neradni dan.

Cena ulaznice sa vodičem (na srpskom jeziku) je 250 RSD, a cena ulaznice u okviru grupne posete (za više od deset posetilaca) je 150 RSD. Cena ulaznice sa vodičem na engleskom jeziku je 500 RSD (za grupne posete – po osobi 300 RSD). Za decu do sedam godina ulaz je besplatan.

Više informacija može se dobiti na 011/2433-886.