Naslovna » BG svaštara » Književnost » Nova knjiga: Kako je stvoren pokret nesvrstanih
Knjiga: Kako je stvoren pokret nesvrstanih

Nova knjiga: Kako je stvoren pokret nesvrstanih

Suizdavači Muzej istorije Jugoslavije i Stanko Crnobrnja objavili su knjigu „Kako je stvoren pokret nesvrstanih“.

Sa skoro tri stotine stranica i sa više od 250 fotografija i priloga ova knjiga nastala je na osnovu dnevničkih beleški Bogdana Crnobrnje iz 1961. godine.

Pola veka posle prve, beogradske, Konferencije nesvrstanih, čitaoci mogu da saznaju za dramatične i do sada nepoznate događaje koji su prethodili stvaranju pokreta u koji se, tokom godina, uključilo više od 100 država.

Autentične, dnevničke beleške jednog od arhitekata Beogradske konferencije, izdavači su obogatili sa više od 250 fotografija i priloga koji direktno ilustruju ključne ličnosti i događaje iz originalnog teksta. Većina fotografija objavljuje se po prvi put.

Na više od 290 strana prikazani su Tito, Naser, Nehru, Nkrumah, Sukarno, Selasije, Bandanaraike, Mahendra, Burgiba, Čerčil, Hruščov, Kenedi, Gromiko, Koča Popović, Bogdan Crnobrnja, Aleksandar Ranković, Vladimir Bakarić, Dobrica Ćosić, Edvard Kardelj, Veljko Vlahović, Mijalko Todorović, Rato Dugonjić, Josip Đerđa, Svetozar Vukmanović, Lazar Koliševski i mnogi drugi.

Sve ove ličnosti, u slici i reči, u ovoj knjizi, čine uzbudljiv kaleidoskop u kome se odražava slika sveta i Jugoslavije u jednoj, po mnogo čemu, istorijskoj godini.

Promocija ove knjige zakazana je za utorak, 15. novembar od 18.00, u Muzeju istorije Jugoslavije. (danubeogradu.rs)

loading...