Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nove izložbe u KCB-u od 17. novembra 2016.
KCB - nove izložbe: Fotodoks 2015
Fotodoks 2015 - Tom Licht

Nove izložbe u KCB-u od 17. novembra 2016.

U galerijama Kulturnog centra Beograda od 17. novembra do 10. decembra biće otvorene tri nove izložbe.

Radno vreme galerija je svakog dana od 12.00 do 20.00, a nedeljom su zatvorene.

Fotodoks 2015 – Past Is NowZa dž

Galerija Artget – 15 godina (Trg republike 5 / I). – Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a tema „Past is Now“ (Prošlost je sada) obrađuje se iz različitih perspektiva. Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici.

Umetnici: Jaka Babnik, Roman Bezjak, Kolaborejšn prodžekt, Jerg Glešer, Zijah Gafić, Ibro Hasanović, Tanja Kernvajs, Borut Krajnc, Saša Kralj, Tom Liht, Ane Morgenštern, Vladimir Milandinović, Merlin Nađ-Torma, Dragan Petrović, Hrvoje Slovenc, Katja Štuke i Oliver Ziber, Josip Broz Tito, Mihael Veseli.

Gosti tokom trjanja izložbe: Sofija Grajf, jedna od kustoskinja izložbe „Fotodoks: Prošlost je sada“, i Roman Bezjak, autor na izložbi i profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka).

U današnjici se uvek oseća i jučerašnjica. Nekad je ona uzor, nekada ostavlja odlučujući pečat, a nekada je samo bledo sećanje. Ponekad je sadašnjica čak samo puko ponavljanje ili nova definicija prošlosti.

Program uz izložbu:
• Petak, 18. novembar
18.00… Predavanje Sofije Grajf: Curating Photography – Fotodoks Behind the Scenes
Predavanje sa razgovorom je na engleskom jeziku sa obezbeđenim prevodom.
• Subota, 19. novembar
12.00… Vođenje kroz izložbu: Sofija Grajf
(na engleskom jeziku)

KCB - nove izložbe: Miša Mladenović
Miša Mladenović – Pismo prijatelju (detalj)

Milorad Mladenović Neposredni konteksti

Likovna galerija (Knez Mihailova 6). – Izložba Milorada Mladenovića, dobitnika nagrade KCB na 55. Oktobarskom salonu, pod nazivom „Neposredni konteksti“ je doktorski rad umetnika na FLU i definisan je u dve osnovne komplementarne celine koje se bave statusom teksta u društvenoj komunikaciji kroz medije crteža, instalacije, video zapisa i digitalne forme.

Osnovnom zamisli celine izložbe ističe se nestabilna, subjektivna, zanemarena ili ukinuta komunikativnost u savremenim okolnostima življenja ili egzistencije. Celina sadržaja nije organizovana kao definicija ili niz definicija u posmatranju ovih problema, već kao niz raznovrsnih sadržaja koji govore o različitim pozicijama ili sadržajima u kojima je pitanje odsustva teksta vidljivo.

Milorad Mladenović je diplomirao i magistrirao slikarstvo na FLU. Zaposlen je od 1995. na Arhitektonskom fakultetu kao vanredni profesor. Izlagao je na desetak samostalnih izložbi u zemlji i učestvovao je na brojnim međunarodnim izložbama savremene vizuelne umetnosti i arhitekture u zemlji i regionu. Dobitnik je više značajnih nagrada, među njima i Nagrade Memorijala „Nadežda Petrović“ 2000, nagrada na Oktobarskim salonima 2000, 2003. i 2014. godine. Dela mu se nalaze u nacionalnim institucijama i privatnim kolekcijama u našoj zemlji. Povremeno objavljuje tekstove iz oblasti savremene vizuelnih umetnosti i arhitekture.

Program uz izložbu:
• Subota, 19. novembar
13.00-16:00… KCB radionica za mlade, koncepcija i organizacija dr Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i urednica za edukaciju u KCB.
• Subota, 19. novembar
13.00… Dobre navike – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

KCB - nove izložbe: ... O poroznosti II
… O poroznosti II

… O poroznosti II, savremena umetnička scena iz Monpeljea

Galerija Podroom (Trg republike 5 / -1). – Projekat „… O poroznosti“ rezultat je saradnje između predstavnika savremenog likovnog stvaralaštva iz Beograda i Monpeljea.

Cilj je povezivanje različitih sfera savremene umetnosti koje nastaju u okvirima nezavisnih i institucionalnih struktura. Tako ovaj izložbeni projekat u prvoj fazi podrazumeva dve izložbe i niz susreta i razgovora sa francuskim umetnicima, profesorima i studentima umetničkih akademija.

Izložba na kojoj će se predstaviti umetnici koji žive i rade u Monpeljeu biće otvorena u galeriji Podroom, dok će iste večeri „… o poroznosti I“ izložba na kojoj će se predstaviti umetnički kolektiv Aperto biti otvorena u Umetničkom prostoru U10.

Nastavak pomenute saradnje podrazumeva takođe dve izložbe i razgovore sa umetnicima koji žive i rade u Srbiji ali i profesorima i predstavnicam različitih institucija tokom 2017. godine u galerijama Aperto i ESBAMA u Monpeljeu.

Umetnici: Nikola Agir, Vansen Betbez, Armel Karon, Valeri di Šene, Sedrik Emenije, Grut i Mazeas, Naomi Hajnriš, Didije Eber-Gijon, Alen Lapjer, Marijon Liš, Mišel Marten, Gijom Pulen, Benoa Pajp, Sebastjen Tajfer, Erik Vatije i Valentin Živanović. Kustos: Milan Tutunović.

Prateći program:
• Subota, 19. novembar
13.00… Dobre navike – Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.