Naslovna » Izlasci » Pozorište » NP i DKCB: Tesla i bitka na magnetnom polju
Tesla i bitka na magnetnom polju

NP i DKCB: Tesla i bitka na magnetnom polju

Mjuzikl za decu „Tesla i bitka na magnetnom polju“ biće premijerno izveden 1. decembra od 18.00, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Ovom predstavom i nizom manifestacija u Beogradu će biti obeleženo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, čime se pokazuje njegov veliki značaj za naše društvo.

Mjuzikl za decu koji za temu ima Teslu veoma je važan jer je najmlađima omogućeno da nauče nešto o njemu.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić istakao je da ovo pozorište u poslednje vreme ima ideju da privuče najmlađe, pa je predstava došla u pravo vreme. On je izrazio uverenje da predstava neće biti „jednokratno gostovanje“ Dečjeg kulturnog centra Beograda čija je ovo produkcija, već da će se ponoviti tokom sezone i pozvao i mlade i starije da je odgledaju.

– DKC je krenuo najtežim mogućim putem, mjuzikl, za decu, sa decom koja igraju i sa profesionalnim glumcima , ja ne znam da li postoji još teža opcija. Kada ste u situaciji da pokušavate da spojite umetnost i igru sa edukativnim, a da to pogledaju deca, svako ko je roditelj zna da deca imaju pažnju kanarinca; trenutak kada dete oseti da ga edukujete jeste trenutak kada ono isključi pažnju. Morate da ga zabavite, da budete strašno duhoviti i interesantni i onda provučete nešto što bi bila poruka, i to je suština moje poetike roditeljstva i moje poetike koju sam pokušao u ovom scenariju da provučem – rekao je Nebojša Romčević, pisac i scenarista predstave.

Autor muzike i pomoćnik direktora za programske delatnosti DKCB Leontina Vukomanović kaže:
– Objekat se posle šezdeset godina obnavlja, a od januara će se renovirati i sala sa više od 480 mesta. Velika nam je čast da gostujemo u nacionalnom pozorištu, te da na ovoj sceni zajedno budu i veliki i mali ljudi, nas više od šezdeset. Interesantno je da je Nebojša Romčević ulogu Groma pisao za Đorđa Davida i on je pravi grom, svi znate da je Tesla razgovarao sa Gromom, mi ćemo to objasniti deci. A Marko Marković se prihvatio uloge Nikole Tesle. Teško je bilo naći glumca koji liči na Teslu, koji je lep, uglađen gospodin a koji peva – najavila je Leontina.

Mjuzikl Nebojše Romčevića i Leontine Vukomanović, po ideji animatora Branislava Brkića, režirao je Đorđe Makarević.

Na sceni će se, pored ponenutih Davida i Markovića naći i Dušica Novaković, Lazar Dubovac, Lena Stamenković, te deca iz Hora „Čarolija“ i Studija za kulturu govora i glume DKCB.

Svoje izvođenje mjuzikl će nastaviti od januara, na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta, kao gostujuća predstava. (danubeogradu.rs)