Naslovna » BG servis » Otvorena je garaža „Zeleni venac“

Otvorena je garaža „Zeleni venac“

Renovirana i modernizovana garaža „Zeleni venac“ otvorena je juče, a sada ima savremenu fasadu, dekorativno osvetljenje, krov, konstrukciju za solarne panele, video-nadzor i led osvetljenje.

Pored kamera i ostalih novina garaža sa 306 parking mesta sada je u punoj funkciji i, najavljuju iz „Parking servisa“, u sledećih 15 godina neće morati ništa da se ulaže u ovu garažu.

Nova fasada garaže izrađena je od najsavremenijih materijala koji se u ovom trenutku u arhitekturi preporučuju za izgradnju parking objekata. Nekadašnja fasada od plastike, sada je zamenjena ekološkom – od cementnih ploča, a ima i prirodno provetravanje. To znači da se neće zagrevati, već će leti omogućiti stvaranje hladovine, dok će zimi u samom objektu biti toplije.

Vođeno je računa i o estetici, pa je nova fasada dobila i dekorativno osvetljenje. Naravno, u pitanju je štedljiva led rasveta, sa senzorima za nivo osvetljenosti, što znači znatno manje račune za struju nego prošle godine. Na krov su postavljeni nosači za solarne panele, čija će se energija u narednim godinama koristiti za napajanje rasvete, automatike i naplatnih stanica.

Na fasadi garaže „Zeleni venac“ koja je izgrađena od cementnih ploča i čelične mreže ugrađeni su štitnici od sunca kao dekorativni elementi, dok fasadna platna imaju sjajnu završnu obradu, kao i gravure. JKP „Parking servis“ se trudio da osim funkcionalnosti i estetike, fasada bude izgrađena i po ekološkim standardima, pa su dekorativni elementi rađeni su od prirodnih materijala različitih dimenzija i oblika. Osim što će vizuelno ulepšati Beograd, ovi materijali su otporni na sve vrste vremenskih promena.

Garaža "Zeleni venac"

Osim toga, ojačane su noseće konstrukcije garaže, čelični delovi su zaštićeni od korozije, obnovljeni nosači između spratova, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, međuspratne ploče su betonirane i urađena je hidroizolacija podova.

U drugoj fazi radova su ove godine postavljene nove elektroinstalacije i telekomunikacija, pa ova garaža sada ima video nadzor i led osvetljenje sa senzorima. Oni reaguju na količinu svetlosti, koja se pojačava kada ima manje priprodnog svetla. Led rasveta sa ugrađenim senzorima omogućava racionalnije korišćenje i znatnu uštedu električne energije.

Obnovljeno je stepenište, na kome su umesto gume postavljene protivklizne keramičke pločica i ugrađena su nova protivpožarna vrata, sistem za detekciju od požara, zamenjen je krov, postavljena termoizolacija. Adaptirane su blagajne, toaleti i kancelarije u garaži radi poboljšanja radnog okruženja i uslova rada. Nove oznake nivoa rađene su po uzoru na moderne garaže u svetu i okruženju.

Gradske vlasti najavljuju da će uskoro biti otvorena i garaža na Obilićevom vencu, koja će imati, pored novih 210, ukupno 810 parking mesta na dva nivoa.

„Parking servis“ je dobio i građevinsku dozvolu za početak radova na izgradnji garaže na Studentskom trgu, koja će imati 710 mesta i kako se bude radila Slavija tako će se pomerati trolejbusi i okretnica.

Tako će uskoro u centru grada biti 960 novih parking mesta. (Beoinfo)