Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera: „Narodna drama“ u Narodnom pozorištu

Premijera: „Narodna drama“ u Narodnom pozorištu

U četvrtak, 17. novembra na Sceni „Raša Plaović“ biće premijerno izvedena predstava „Narodna drama“, a veče pre je pretpremijera.

„Narodna drama“ je predstava o ljubavi u svim njenim nijansama, o slobodi i hrabrosti spram različitih izbora, o paradoksalnoj činjenici da kao društvo agresivno degradiramo stereotipnim prihvatanjem podele na elitu i široke narodne mase.

Predstava je nastala po tekstu Olge Dimitrijević u režiji Bojane Lazić.

Rediteljka, čiji je ovo prvi komad u nacionalnom teatru kaže da je ovo drama o ljubavi između dve žene u jednom selu, pa se samim tim „dodiruje“ cela srpska porodica i da se duboko zadire u odnose u okviru te patrijarhalne zajednice.

– U radu na ovoj predstavi mi je veoma važna emocija, ne provokacija. Činjenica da se „Narodna drama“ igra u Narodnom pozorištu je za konzervativnu javnost nešto što je već dovoljno provokativno. Ono što mene, kao rediteljku, zanima u ovom procesu jeste kreativna razmena i otvaranje širokog polja slobode za svakog autora. Imam priliku da radim sa sjajnim glumcima koji pametno i duboko promišljaju svoje uloge. Oni su ti koji će nas svojim emocijama uzbuditi. To je nešto što publiku sigurno neće ostaviti ravnodušnom – kaže Bojana Lazić.

U podeli su Ana Mandić (Anka), Sena Đorović (Branka), Ivan Marković (Milan), Anastasia Mandić (Jelica), Slobodan Beštić (Dragan) i studentkinje Nina Nešković, Milica Sužnjević i Mina Obradović (Hor Ankinih drugarica).

Učešće u predstavi putem video poruka imaće Nela Mihailović i Aleksandar Đurica.

Dramaturzi su Molina Udovički Fotez i Slobodan Obradović, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Marina Medenica Vukasović, kompozitor Vladimir Pejković, a autor scenskog pokreta Damjan Kecojević. (danubeogradu.rs / NP)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.