Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Premijerno u Beogradu: Sojung Jun trio

Premijerno u Beogradu: Sojung Jun trio

U utorak, 8. novembra od 20.00 u Guarneriusu (Džordža Vašingtona 12) će po prvi put u Beogradu nastupiti Sojung Jun trio.

Gudački trio predvođen je pobednicom Međunarodnog violinskog takmičenja „Henrik Vijenjavski“, dobitnicom prve nagrade Međunarodnog takmičenja „Jehudi Menjuhin“, kao i nagrada na najznačajnijim violinskim takmičenjima na svetu: Međunarodno takmičenje „Čajkovski“, Takmičenje kraljice Elizabete, Međunarodno violinsko takmičenje Indijanapolis.

Na programu su dela Betovena i Dohnanjija.

Ulaz je besplatan uz obavezne rezervacije. Info: 3345-237.

Umetnici koji čine Orion gudački trio, nosioci su najvećih svetskih priznanja, sa zavidnim solističkim karijerama i brojnim solističkim nastupima širom sveta. Specifičnost ovog trija je da umetnici ne koriste note prilikom nastupa.

Orion gudački trio osnovali su violinistkinja Sojung Jun (Južna Koreja), violista Vajt Hertenštajn (Nemačka) i violončelista Bendžamin Gregor-Smit (Velika Britanija).Za dž

Prijateljstvo, kao i duboko uzajamno muzičko razumevanje, bili su od presudnog značaja da, pored svojih individualnih, solističkih karijera, ovo troje umetnika osnuje gudački trio 2012. godine u Bazelu (Švajcarska).

Od tada do danas, trio niže nagrade i priznanja, a ove godine osvojili su prvu nagradu kao i nagradu publike na 15. Muzičkom takmičenju kamerne muzike „Migros Kulturprozent“ u Cirihu. Orion gudački trio redovno nastupa u Švajcarskoj, najčešće u dvorani Tonhale u Cirihu, u Nemačkoj i Engleskoj, a održao je veliku turneju u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom Koreje, kao što su Isang Yun Birthplace u Tongjongu i Yongsan u Seulu.

Sojung Jun, violina (Južna Koreja)

Studirala je na Nacionalnom Univerzitetu Umetnosti kod Kim Nam-Jun u Južnoj Koreji i kod Zahar Bron na Muzičkim Akademijama u Kelnu i Cirihu.

Dobitnica je prve nagrade 2002. godine na violinskom takmičenju „Jehudi Menjuhin“, kao i nagrada na četiri najveća violinska takmičenja na svetu: Međunarodno takmičenje „Čajkovski“ 2007. godine, Takmičenje kraljice Elizabete 2009. godine, Međunarodno violinsko takmičenje Indijanapolis 2010. godine i Međunarodno violinsko takmičenje „Henrik Vijenjavski“ 2011. godine.

Kao solista nastupala je sa Ruskim Nacionalnim orkestrom, Belgijskim Nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Kelna, Severno Nemački radio Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Kvebeka, Nacionalni radio orkestar Kijeva, Baskijski Nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Berna, Simfonijski orkestar Ciriha, Moskovski virtuozi, Bečki kamerni orkestar… Sarađivala sa dirigentima kao što su Maksim Vengerov, Krištof Urbanski, Krištof Pendrecki, Justus Franc…

Koncertmajstor je Simfonijskog orkestra Bazela.

Svira na violini Ž. B. Gvadanini iz 1773 godine.

Vajt Hertenštajn, viola (Nemačka)

Jedan od najuzbudljivijih muzičara koji se pojavio poslednjih godina, nemački violista Vajt Hertenštajn svira sa „zadivljujućom preciznošću, posvećenošću i snažnim muzičkim izrazom“ (Augsburger Allgemeine 2013).

Gostovao na mnogobrojnim festivalima u Americi, Japanu, Francuskoj, Nemačkoj i Austriji.

Kao kamerni muzičar sarađivao je sa Triom Vanderer, kvartetima Modilijani i Isaj, Brigit Engerer, Valentin Erben i Midori. Nastupao je u koncertnim dvoranama SAD-a, poput dvorane Merkin, Njujork, Kenedi Centar u Vašingtonu. Osvojio je prvu nagradu, kao i nagrade za osam nastupa na Concert Artists International Auditions 2011 u Njujorku.
Dobitnik je nagrada na nekoliko prestižnih takmičenja. Godine 2009. bio je prvi violista koji je pobedio na takmičenju New Talent Competition of the European Broadcasting Union u Slovačkoj, koje je osnovao Juhudi Menjuhin. Dobitnik je nagrade na Prvom međunarodnom takmičenju viole u Tokiju 2009. godine. Takođe, 2007. bio je prvi violista koji je osvojio Prvu nagradu na takmičenju Orpheus u Cirihu.

Rođen u Augzburgu, Nemačka, Hertenštajn je počeo da uči da svira violu i klavir sa 5 godina, a sa 15 godina prelazi na violu. Godine 2009. je diplomirao na muzičkoj Akademiji u Ženevi kod violiste Nabuko Imai.

Od 2011. godine Hertenštajn je prvi violista Simfonijskog orkestra Bazela (Švajcarska). Od aprila 2016. godine je profesor viole u muzičkoj školi u Detmoldu u Nemačkoj.

Bendžamin Gregor-Smit, violončelo (Engleska)

Počeo da svira čelo sa sedam godina, i nastavlja svoje učenje u Royal Northern College of Music u Mančesteru kod Hane Roberts i Ralfa Kiršbauma. Nakon što je maturirao i diplomirao sa najboljim ocenama, nastavio je svoje studije u Bazelu, na Muzičkoj Akademiji kod Tomasa Demenge i stiče masters za solističko izvođenje.

Bendžamin je imao puno uspeha na međunarodnim takmičenjima širom Evrope: dobitnik je nagrade na Međunarodnom čelo takmičenju Lutoslavski u Varšavi, stipendije Mjuriel Tejlor iz Londona, Šenk Štiftung iz Švajcarske, takođe i nagrade Musicians Benelovent fund iz Londona, nagrade Guilherminia Suggia, nagrade na takmičenju Croydon Concerto, i nagrade Sir John Barbirolli Cello iz Mančestera…

Imao je mnogobrojne nastupe širom Engleske i Evrope kao solista i kamerni muzičar, uključujući nastupe na brojnim festivalima. Pored solističkih i kamernih angažmana, Bendžamin rado svira orkestarski repertoar i trenutno je angažovan u Simfonijskom orkestru u Bazelu. (danubeogradu.rs)