Naslovna » BG svaštara » TV i online program » RTS 2: Ono malo časti – TV film
Ono malo časti

RTS 2: Ono malo časti – TV film

U petak, 11. novembra, na RTS 2 od 21.00, Redakcija dramskog domaćeg serijskog programa RTS-a premijerno prikazuje televizijski film „Ono malo časti“.

Film je snimljen po motivima pozorišnog komada Bratislava Petkovića „Legija časti“. Scenario je, zajedno sa autorom drame, napisao reditelj filma Filip Čolović.

Novinarka rubrike „Aktuelnosti“ pravi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom srpskog borca iz Prvog svetskog rata i bivšim udbašem, koji u penziji, na ivici egzistencije, živi u nekom starom građevinskom kontejneru.

Tanasko uporno insistira na priči iz 1955. godine, kada u posetu Jugoslaviji stiže Nikita Hruščov, a u isto vreme, paralelno sa tim događajem, oživljava susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani na lošem glasu.

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do današnjih dana, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

U filmu igraju: Ljiljana Blagojević, Miodrag Krstović, Toma Kuruzović, Nikola Rakočević, Sonja Kolačarić i Vladislav Mihailović.

Scenografi su Dragoslav Ivković i Aleksandar Cvijanović, kostimograf Aleksandra Aleksandrić, kompozitor Srđan Marković, montažer je Ivan Vasić, a direktor fotografije Periša Đinđić. Scenario i režija: Filip Čolović. (danubeogradu.rs)