Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » SC: Bilja Krstić i Bistrik, koncert za jubileje

SC: Bilja Krstić i Bistrik, koncert za jubileje

U četvrtak 24. novembra koncertom u Velikoj dvorani Sava centra Bilja Krstić i ansambl Bistrik obeležavaju jubileje. Bilja – 40 godina na sceni, a zajedno – 15 godina saradnje.

Na koncertu će biti predstavljene pesme sa novog albuma “Svod” i prepoznatljiv repertoar – kaleidoskop muzičkih žanrova  koje je Bilјa Krstić obuhvatila tokom četrdesetogodišnje karijere. Višeglasne obrade tradicionalnih zapisa u novoaranžiranim narodnim napevima, u filmskim, pozorišnim i duhovnim temema, samo su neke od njih.

Bilja i Bistrik imaće i goste: Martu Šebešcen (Marta Sebestyen), mađarsku folk interpretatorku, kompozitorku i glumicu, Janku Rupkinu (Yanka Rupkina), bugarsku umetnicu koja neguje muziku Balkana, Boru Đorđevića i grupu Suncokret.

Koncert počinje u 20 časova, a ulaznice se mogu nabaviti po ceni od 800, 1200 i 1500 dinara.

Bilja i njen Bistrik

Biljana Bilja Krstić rođena je u Nišu, gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu je upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti. Pevala je u horu mladih “Dr Vojislav Vučković” iz Niša i u Akademskom horu Collegium musicum. Paralelno sa tim, radila je i muziku za više pozorišnih predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri pop albuma “Prevari večeras svoje društvo sa mnom”, “Iz unutrašnjeg džepa” i “Bilja”, kao i jedan namenjen deci “Loptom do zvezda”. Uporedo sa karijerom pop pevačice, Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene, a većinom i neobjavljene, muzičke teme sa Kosova, iz južne Srbije, Vlaške oblasti, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt diskovi „Bistrik“ i „Zapisi“, koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka.

Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u zemlji na preko 170 koncerata. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za najgledaniji srpski film svih vremena – “Zona Zamfirova”.

Bilja Krstić je bila jedini ženski vokalni predstavnik – solista Mediterraneo orkestra na festivalu Mostra Sesc de Artes u Sao Paulu 2005 godine; Mediterraneo Orkestar je specijalno za ovu priliku sastavljen od 25 vrhunskih muzičara iz celog sveta.

(danubeogradu.rs)