Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Ime: Dobrica, prezime: nepoznato
U bioskopima: Ime: Dobrica, prezime: nepoznato

U bioskopima: Ime: Dobrica, prezime: nepoznato

Domaći film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ prikazivaće se u bioskopima od 3. novembra, posle premijere u Sava centru.

Ovo je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk.

Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru.

Ipak, da li zato što je prvih nekoliko godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi. A svet je gladan ljubavi.

Ljudi se često smeju Dobrici i njegovoj naivnosti, ali na kraju ne mogu da joj odole. Skoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo, i kakvog zaista vredi sresti. Zaljubljuje se u osobu sa dna životne lestvice, čije prostituisanje shvata kao izraz iskrene simpatije, narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega. To dete, u i dalje neiskvarenom osećanju pravde, pokušava da otvori oči našem junaku i umesto ljutnje, Dobrica se raduje da je sve u redu.

Nepoverenje prerasta u poverenje, podozrivost u veru, beznađe u nadu. Kako vreme protiče, snaga ljubavi i njegova sposobnost da čini ljude boljima transformišu svet oko njega i prave ga ne onakvim kakav jeste, nego kakav bi trebao da bude.

Za sve ima mesta u Dobričinoj kući i ona postaje dom za porodicu, prijatelje koje je pridobio svojom dobrotom preobražavajuć̌i svakog pojedinačno.

Narkomanka postaje supruga koja mu rađa još dece, ćerka nalazi topli dom, mir i sigurnost, beskrupulozna novinarka postaje opet majka svom odbačenom detetu; narkoman, koji je bolestan od side, provodi poslednje mesece okružen brigom i ljubavlju onih koje je zloupotrebljavao, čak i mačke i psi lutalice tu nalaze zaštitu i sigurno utočište… (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Ime: Dobrica, prezime: nepoznato. Žanr: drama. Dužina trajanja filma: 100 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2016. Uloge: Slavko Štimac, Hana Selimović, Helena Jakovljević, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Rada Đuričin, Milan Caci Mihailović, Vladica Milosavljević, Marko Baćović, Bojan Dimitrijević i drugi. Reditelj i scenarista: Srđa Penezić.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.