Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Saveznici
U bioskopima: Saveznici

U bioskopima: Saveznici

Od četvrtka, 1. decembra, u bioskopima će se prikazivati „Saveznici“, novo ostvarenje oskarovca Roberta Zemekisa.

Glavne uloge u ovom očaravajućem špijunskom trileru, ratnoj drami i strastvenoj ljubavnoj priči zasluženo nose Bred Pit i Marion Kotijar.

Od oskarovca Roberta Zemekisa, inovativnog reditelja filmova „Forest Gamp“, „Izgnanik“ i „Let“, stižu „Saveznici“, očaravajući špijunski triler, ratna drama i strastvena ljubavna priča između dvoje atentatora koji su možda srodne duše ili smrtonosni neprijatelji, ili oba. Zemekis je stvorio raskošnu priču poput onih iz zlatnog doba Holivuda, punu misterije, uzbuđenja i uzavrelih strasti, ali ispričanu uz pomoć napredne tehnologije 21. veka.

Za tajne operativce iz drugog svetskog rata, Maksa Vejtana (Bred Pit) i Marian Bosežur (Marion Kotijar), ključ preživljavanja nikome nije stvarno bio poznat. Oni su eksperti za obmanu, prerušavanje, nagađanje i ubistvo.

Godina je 1942, i 26 zemalja je stupilo u Antihitlerovsku koaliciju da se bori protiv nacista u Evropi. Po hitnom zadatku direktora Britanskih specijalnih operacija, kanadski avijatičar Maks Vejtan skače s padobranom u okupiranu Kazablanku da bi smaknuo nemačkog ambasadora.

Tamo će se naći s očaravajućom pripadnicom francuskog pokreta otpora Marian koja je odabrana da mu glumi suprugu. Strast među njima će uskoro postati više od glume iako su suočeni s velikom opasnošću. Kad se ponovo vide u Londonu, njihova ljubav će se rasplamsati i oni će ubrzo zasnovati porodicu.

Ali onda će doći dan kad će Maks biti obavešten da je njegov idilični život možda monumentalna obmana i to će pokrenuti očajničku trku za istinom kroz potencijalno smrtonosni lavirint granica i savezništva kako internacionalnih tako i ličnih. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Allied / Saveznici. Žanr: akcioni, ratna drama, ljubavni. Država i godina proizvodnje: SAD, 2016. Trajanje: 124 minuta. Uloge: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Lizzy Caplan, Matthew Goode. Reditelj: Robert Zemeckis. Scenario: Steven Knight.

O produkciji

Neke istiniti priče čujete jednom i nikad ih ne zaboravite.

Tako je bilo i kad je scenarista Stiven Najt čuo priču o tajnim špijunima u drugom svetskom ratu koji su se ludo zaljubili ali su postali smrtni neprijatelji kad su njihovi pravi identiteti razotkriveni.

Kažu da je sve dozvoljeno u ljubavi i ratu, ali kad se ta dva spoje na najeksplozivniji način, moralna ubeđenja mogu brzo da se otrgnu kontroli.

Priča koja je odmah zainteresovala Najta ticala se kanadskog špijuna i francuske učiteljice, pripadnice francuskog pokreta otpora koji su se upoznali na zadatku, a onda odlučili da se uprkos svemu venčaju; što obaveštajne službe nisu ohrabrivale. Ipak, sve je delovalo kao da se srećno završilo, sve dok jednog dana jedan od njih nije proglašen za dvostrukog agenta koji plasira informacije neprijatelju.

Dešavalo se da dođe do iznenadnih ljubavi među operativcima u drugom svetskom ratu koji su radili zajedno u smrtno opasnim situaciju, posebno kad su muškarci i žene morali da se pretvaraju da su supružnici. Ali postojalo je jedno strašno pravilo, takozvano „Pravilo intimne izdaje“: ako se dva agenta venčaju i otkrije se da je jedan od njih prenosio tajne neprijatelju, drugi agent treba da ubije svog partnera bez pogovora ili da bude odmah obešen zbog veleizdaje.

Ideja da se ljubavnici suočavaju s najvećom dilemom između odanosti supružniku i svojoj zemlji u doba rata koji se morao dobiti zbog budućnosti sveta fascinirala je Najta i ubrzo je postala ideja vodilja za scenario koji će uskoro pleniti dosta pažnje.

„Dugo je vremena prošlo otkako smo imali epski ratni triler i veliku, tragičnu ljubavnu priču kao ovu“, kaže producent Grejam King, koji je znao čim se sreo s Najtom da želi da snimi ovaj film. „Ovo je raskošna i bogata priča kakve retko viđamo u poslednje vreme, a vrlo je relevatna u današnjem svetu. Radi se o tome kako rat i podele mogu da unište lepotu ljubavi“.

Producent Grejam King je znao da mu treba reditelj koji će moći da unese dinamiku i savremeni senzibilitet u veliku priču nalik onima iz zlatnog doba Holivuda prepunu intriga, špijunaže, ubistava, zavođenja, izdaje, straha i beskrajne ljubavi. Međutim, taj reditelj je došao kod njega. „Bob Zemekis je ušetao u moju kancelariju jednog dana i rekao: ‘Sviđa mi se ovaj scenario Stiva Najta i hoću da ga režiram.’ Nikad ga ranije nisam upoznao, ali sam veliki fan njegovog rada“, priseća se King. „Posle sam saznao da je Bob već dugo imao želju da snimi film o drugom svetskom ratu“.

U bioskopima: Saveznici

Za ulogu čoveka od akcije koji se našao u zamci između bezuslovne ljubavi i dužnosti prema zemlji koja se bori za slobodan svet, Bred Pit je bio uzbudljiv izbor za filmadžije. Pit je imao sve kvalitete koje je ova uloga zahtevala, kaže Robert Zemekis, ali je uneo i zanimljive nijanse u ovaj lik. „Bred je uspeo da oslika čoveka koji od šarmantnog tajnog operativca postaje čovek kog more zbunjenost i emotivni bol dok se suočava s prvom pravom pretnjom po sve što je njemu bitno. Zaista je nadmašio očekivanja svojim emotivnim prikazom Maksa“, kaže reditelj.

Pit je zamolio Zemekisa da snima film u što je više moguće hronološkom redosledu. Bilo mu je važno da dozvoli svom liku da se autentično razvija od hladnokrvne rezervisanosti koju iskazuje na početku preko vatrene strasti s Marijen do paranoje i konačno, njegove rešenosti da dođe do istine.

„To je bila pametna ideja“, kaže King, „jer kad publika vidi Maksa koji upoznaje Marian po prvi put u noćnom klubu, to je zaista prvi put da su se ovi glumci upoznali. Onda vidite kako se njihov odnos gradi u realnom vremenu i to unosi veći realizam u neizvesnost“.

Neizvesnosti u filmu najviše doprinosi skriveni identitet Marian, prelepe i vešte francuske atentatorke koja upoznaje svog muža Maksa dok glumi izmišljenu osobu u jednoj misiji. Iako lukava obmana i vatreno propitivanje podstiču ljubavnu vezu, Marian deluje srećno što će ostaviti za sobom život prepun laži i pretvaranja… a možda i ne? Da li Marian i dalje živi iza vela strašnih tajni iako je postala žena i majka?

Za takvu zahtevnu ulogu, filmadžije su tražile najcenjeniju francusku glumicu danas: Marion Kotijar. „Nismo mogli da zamislimo nikog drugog za ulogu Marian“, kaže Stiv Starki. „Ona je možda najbolja francuska glumica svoje generacije i jednako je privlačna na ekranu kao i Bred, tako da vam oboje podjednako privlače pažnju dok testiraju jedan drugog“.

Scenario je oduševio Kotijarovu već na prvo čitanje: „Dopada mi se činjenica što deluje kao vrlo uzbudljiv triler ali i prava velika ljubavna priča“, kaže ona. „A kad sam čula da film režira Bob Zemekis, a da Maksa igra Bred Pit, sve mi je bilo još uzbudljivije. Bob je pravi vizionar. Stvorio je toliko mnogo posebnih filmova i smatrala sam da bi bilo vrlo zanimljivo da budem deo njegovog projekta u žanru koji je nov i za njega“.