Naslovna » Izlasci » Festivali » 56. Beogradski novogodišnji festival od 16. do 30. decembra
Beogradski novogodišnji festival

56. Beogradski novogodišnji festival od 16. do 30. decembra

Od 16. do 30. decembra biće organizovan Beogradski novogodišnji festival u halama 1, 1a, 2 i 4 Beogradskog sajma.

Tradicionalno pretpraznično slavlje i zabava, 56. po redu, koje je u novom ruhu i formatu prošle godine okupio oko 100 hiljada ljudi, pruža priliku da Beograđani i njihovi gosti novogodišnje praznike dočekaju u igri, zabavi, provodu, ali i učenju, druženju i prazničnoj kupovini.

Ovakve manifestacije su i snažan turistički magnet za ljude željne opuštanja, pozitivnih vrednosti i atmosfere neopterećene svakodnevnim životom, kojima Beograd obiluje i kojima se ponosi.

Kao deo manifestacije Beogradska zima, koju organizuju Grad Beograd, Beogradski sajam, Turistička organizacija Beograda, Dečji kulturni centar i Centar beogradskih festivala (CEBEF), Beogradski novogodišnji festival simbolizuje, na poučan i zabavan način istovremeno, sve ono što je tokom protekle godine bilo uspešno i obećavajuće i što već sledeće treba da bude još bolje i u duhu još većeg optimizma.

Besplatni programi za decu

U velelepnoj hali 2 svakodnevno će se održavati besplatni programi za decu. Radi se o čak 39 planiranih programa, među kojima su pozorišne predstave za decu gradskih dečjih pozorišta, potom muzičko-scenski programi sa novogodišnjim predstavom, ili gala novogodišnji programi sa nastupima glumaca, voditelja, pevača, horova, orkestara i baleta.

Najmlađe očekuju i dva ekskluzivna programa sa poznatim glumcima i pevačima, učesnicima festivala Dečje beogradsko proleće 2016. u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda. Obilje dečjih sadržaja oplemeniće i mnogobrojni poznati dečji ljubimci, a mnogo ranije svoje učešće najavili su Leontina, Minja Subota, Boda Ninković, Peđolino, Bojana Stamenov, Sergej Ćetković, Jelena Tomašević i drugi.

I to nije sve.

U hali 2 svoje utočište naći će i gejmeri, i mlađi i stariji, oni kojima je u srcu gejming kultura, koji ne mogu bez popularnih igara, onlajn i e-gejminga, bord i kard gejminga, a nisu daleko ni od sreće da se suoče sa poznatim „gejmplej jutjuberima“ ili drugim tinejdž zvezdama pop kulture. U danima koji slede program u ovom velikom prostoru biće i dodatno oplemenjivan različitim zabavnim i edukativnim sadržajima.

Po već višedecenijskoj tradiciji, monumentalna hala 1 Beogradskog sajma biće mesto kojim će zagospodariti Zabavni park, koji u ponudi ima vrteške, ringišpile, igraonice i „druga čuda“. Kao i svake godine, od ove „teritorije“ novogodišnjeg festivala očekuje se da posetiocima ponudi bar neko iznenađenje, neko od najnovijih čuda u ovoj vrsti zabave, koje i najodvažnije ostavlja u nedoumici.

Festival nauke

Spektakularni uvod u ovogodišnji Beogradski novogodišnji festival biće jubilarni, 10. Festival nauke, koji se održava od 15. do 18. decembra, u halama 3, 3A i 11 Beogradskog sajma.

Ovaj već legendarni promoter nauke, naučnih istraživanja i otkrića nastaviće da, pod sloganom „Čista desetka“, naučne tajne i lavirinte „raspetljava“, tumači i demistifikuje i mladim generacijama čini shvatljivim i dostupnim. Ovaj Festival, koji je svojim kompetencijama, nivoom, ozbiljnošću ali i šarmom postao čuven i van granica svoje zemlje, daće i Novogodišnjem festivalu neizreciv sjaj sačinjen od obrazovanja i zabave, od učenja i igre. Svemu tome posetioci će smisao pronaći u brojnim dešavanja u okvirima nekoliko interaktivnih postavki.

Prvi i drugi dan Festivala nauke, četvrtak i petak, 15. i 16. decembar, namenjeni su prvenstveno za organizovane školske posete, a radno vreme je od 10 do 18 h, dok su 17. i 18. decembar, subota i nedelja, porodični dani, a radno vreme je od 10 do 20 h. Za programe Festivala nauke, u halama 3, 3A i 11, plaća se karta od 450 dinara, plus doplatna ulaznica od 100 dinarа samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, na blagajni na licu mesta (broj mesta je ograničen). Deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Novogodišnji pokloni i drugi prodajni sadržaji

Ne treba zaboraviti da ovakva događanja ne idu bez raskošne ponude ne samo novogodišnjih poklona nego i najrazličitije druge robe široke potrošnje, po prazničnim cenama, svakako. Tako će u halama 1 i 2 biti smešteni i nezaobilazni prodajni sadržaji – od prehrane i robe široke potrošnje do računara i bele tehnike.

Za svakog ponešto, a od Beogradskog sajma i Beogradskog novogodišnjeg festivala – sve za sve.

Konačno, poznati Atrijum Beogradskog sajma ni ove godine neće biti bez odličnog sadržaja, koji će ovog puta poneti naziv – Zelena oaza. Na tom prostoru će Beogradski hipodrom organizovati zabavne i poučne igre i performanse, tokom kojih će i mladi i stariji biti u prilici da se druže sa konjima i uživaju u njihovoj lepoti i vrlinama.

Kompanija Srbijašume će se potruditi da taj prostor uredi kako bi bio što lepši i sličniji poželjnoj prirodnoj okolini za ove plemenite životinje, ali i za posetioce.

Radno vreme Beogradskog novogodišnje festivala biće od 11.00 do 20.00. Ulaz na sve sadržaje je besplatan. Parking se plaća 150 RSD za ceo dan. (danubeogradu.rs)