Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Čitanje Italije
Arhipelag: Čitanje Italije

Arhipelag: Čitanje Italije

Arhipelag je pokrenuo novu ediciju Čitanje Evrope koja je premijerno predstavljena na Sajmu knjiga.

Edicija Čitanje Evrope predstavljaće reprezentativne antologijske preglede savremenih evropskih književnosti, sa posebnim akcentom na nove književne glasove. Ideja ove edicije jeste da se stvori razuđena, obuhvatna i utemeljena slika savremene evropske književnosti i njenih tematskih i poetičkih izazova.

Prva knjiga u ovoj ediciji je „Čitanje Italije“. Ova knjiga donosi izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini ili Marko Balcano. Pred srpskim čitaocima se nalazi i proza Martina Maracija, Klaudija Đunte, Roberta Kostantinija, Karmen Pelegrino i Beatriče Mazini.Arhipelag: Čitanje Italije

Izbor u ovoj knjizi predstavlja i neka ključna pitanja i ključne priče naše zajedničke egzistencije.

Okupiti u jednoj knjizi desetak pisaca kako bi se dočarala raznolikost i mnogostrukost glasova savremene italijanske proze bio je cilj koji je odlučujuće vodio u pripremanju ove antologije. Izabrani tekstovi svedoče o raznovrsnim interesovanjima, stilovima pripovedanja, regionalnim pripadnostima, žanrovima.

Srpski čitalac, stoga, može prvi put da pred sobom ima prikaz novije italijanske pripovedačke proze koju inače poznaje tek delimično ili, pak, posve arbitrarno. Među predstavljenim piscima neki su prilično poznati i u međunarodnim okvirima i prevedeni su na razne jezike, a neki, premda podjednako zanimljivi, još nisu poznati van Italije; jedni pripadaju generaciji koja je stasavala u periodu posle Drugog svetskog rata, dok su drugi vlastito književno delovanje započeli u XXI veku.
Predgovore za knjigu Čitanje Italije napisali su Davide Skalmani i Snežana Milinković.

Priče u ovoj knjizi preveli su Nataša Gavrilović, Aleksandar Levi, Marija Pejić, Mirela Radosavljević, Mila Samardžić i Ivana Simić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.