Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Za megalomane, treći koncert

Beogradska filharmonija: Za megalomane, treći koncert

Treći koncert Beogradske filharmonije u seriji Za megalomane u sezoni 2016/17 dovodi u Veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine u petak 16. decembra violončelistu Torleifa Tedena, jednog od najcenjenijih muzičara u Skandinaviji.

Ansamblom Filharmonije za ovu priliku diriguje gost iz Mađarske, Žolt Hamar.

Program:

G. Kančeli: a la duduki za orkestar

D. Šostakovič: Koncert za violončelo i orkestar br. 1

S. Rahmanjinov: Simfonijske igre

Koncert počinje u 20 časova.

Torleif Teden pobeđuje 1985. godine na tri najprestižnija svetska takmičenja violončelista, čime počinje njegova međunarodna karijera. Teden nastupa širom sveta i redovno sarađuje sa svim najvećim skandinavskim i sa nekim od najbolјih svetskih orkestara, među kojima su Bi-Bi-Sijeva filharmonija, Simfonijski orkestar grada Birmingema, Berlinski simfonijski orkestar, Moskovska filharmonija, Češka filharmonija, Holandska filharmonija i Izraelska sinfonijeta, kao i sa dirigentima kao što su Esa-Peka Salonen, Pavo Berglund, Neme Jervi, Franc Velzer-Mest, Genadi Roždenstvenski, Leif Segerstam i Eri Klas.

Torleif Teden je aktivan i kao kamerni muzičar, pa često nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta. Učesnik je i renomiranih muzičkih festivala, kao što su Festival Verbije, Praško proleće, festival u Šlezvig-Holštajnu, festivali u Bordou, Oslu, Batu, Stavangeru i Kumou.

Počev od 1986. godine, izdao je brojne kompakt diskove za diskografsku kuću BIS, sa delima standardnog repertoara, ali i savremene muzike. Za album sa Šostakovičevim koncertima za violončelo 1995. godine dobio je Kansku nagradu za klasičnu muziku.

Godine 2016, Teden je nastavio saradnju sa Stokholmskom i Helsinškom filharmonijom, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom iz Hamburga i dr. U sezoni 2016/17. ponovo ima nastupe na Novom Zelandu i u Australiji u okviru festivala kamerne muzike kao i koncerte sa orkestrima. Turneje kamerne muzike obuhvataju nastupe na Festivalu Verbije, u Karnegi Holu, u Berlinu, Londonu (Vigmor Hol) i dr. U septembru 2017. godine će u Moskvi izvoditi dela Elgara.

Torleif Teden je radio kao profesor na Kralјevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu u periodu 1992–1996. godine. Od 1996. predaje na Kralјevskom muzičkom konzervatorijumu u Stokholmu. Svira na violončelu graditelјa Davida Tehlera iz 1711. godine, koje je pre njega koristio Lin Harel.

Žolt Hamar je počeo da svira klavir sa šest godina, a već kao tinejdžer je komponovao muziku. Sa 14 godina je primlјen na odsek za kompoziciju Konzervatorijuma Bela Bartok u Budimpešti. U predmet svojih studija uvrstio je i dirigovanje.

Od 1995. godine diriguje širom Mađarske, sarađujući sa najvećim mađarskim orkestrima. Hamar je sarađivao sa lordom Jehudijem Menjuhinom na Gala koncertu povodom Svetskog dana muzike. Menjuhin je kasnije napisao: „On je jedan od najdinamičnijih, najpreciznijih i najinteligentnijih mladih dirigenata koje sam imao prilike da slušam.“

Godine 1997, postao je prvi stalni dirigent Mađarske nacionalne filharmonije  na poziv njenog osnivača i muzičkog direktora Zoltana Kočiša.

Hamar je postao redovni gost brojnih prestižnih koncertnih dvorana u Evropi, ali i u Japanu i SAD-u. Sarađivao je sa istaknutim orkestrima.

Od 2000. do septembra 2009. godine Žolt Hamar je radio kao generalni muzički direktor Panonske filharmonije iz Pečuja. U ovom orkestru je pokrenuo jednu od najuspešnijih i naširoko hvalјenih inicijativa koja je postala poznata širom Mađarske – ciklus Upomoć! Klasična muzika, koji je čak i najmlađu publiku približio klasičnoj muzici.

Počev od 2001. godine Žolt Hamar je dirigent Mađarske državne operske kuće. Stalni je gost i inostranih operskih kuća. Od 2009. radi kao gostujući predavač na odseku za dirigovanje Akademije Franc List u Budimpešti. Godine 2007. imao je veoma uspešan prvi nastup u Ciriškoj operskoj kući i do današnjeg dana je tamo angažovan kao stalni dirigent. Od sezone 2012/13. je na položaju generalnog muzičkog direktora Hesenskog državnog pozorišta u Visbadenu.

Žoltu Hamaru je ministar kulture 2003. godine uručio Nagradu „Franc List“ Mađarske Republike, a predsednik Mađarske ga je 2006. odlikovao Viteškim krstom Mađarske Republike.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković