Naslovna » Izlasci » Izložbe » CLU Guarnerius: Izložba slika Tatjane Pozdnjakov
Slike Tatjane Pozdnjakov u CLU Guarnerius
Slike Tatjane Pozdnjakov u CLU Guarnerius

CLU Guarnerius: Izložba slika Tatjane Pozdnjakov

„Unutrašnja muzika“ na slikama Tatjane Pozdnjakov i nastup poznate čelistkinje Ksenije Janković obeležiće otvaranje izložbe „Naslikani zvuci – slikarstvo Tatjane Pozdnjakov“ u četvrtak 8. decembra, u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

O liku i delu Tatjane Pozdnjakov govoriće dugogodišnji profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i rektor Univerziteta umetnosti od 2004. do 2009. godine Čedomir Vasić.

„Espresivno slikarstvo Tatjane Pozdnjakov je projekcija njene unutrašnje muzike u dela koje stvara – od tamnih portreta i uskih prištinskih ulica do vizualnog fortisima zasićene obojenosti dalekih planinskih vrhova iznad pacifičkih plaža“, reči su Ksenije Janković, koja će svojim umetničkim nastupom uveličati događaj.

Svečano otvaranje izložbe je u 18 časova.

Tatjana Pozdnjakov je rođena 1931. godine u Tetovu, u porodici ruskih emigranata. Posle studija neko vreme živi kao slobodan umetnik, a kasnije radi kao profesor likovnih umetnosti u gimnazijama i višim školama u Beogradu. Umrla je 2010. godine u Beogradu.

Tatjana Pozdnjakov je diplomirala na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu 1958. godine, na slikarskom odseku u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Završila je postdipolomske studije na istoj akademiji 1960. godine. Član ULUS-a postala je 1959. godine. Pre umetničkih studija diplomirala je 1954. godine na geografskom odseku Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu. Od 1959. godine učestvuje na mnogim zajedničkim izložbama ULUS-a kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Jugoslavije (Zagreb, Ljubljana, Titograd, Priština…). Redovno izlaže i na drugim izložbama u zemlji.

Iz recenzije Čedomira Vasića:

Bogati slikarski razvoj Tatjane Pozdnjakov govori o traženju i pronalaženju muzike u sopstvenom biću i delu, o ostvarenom saglasju sa sopstvenom prirodom na jedan spontan i nepretenciozan način, shodno unutrašnjoj veri i osećanju mere za ono što radi. Svojim likovnim delom ona se odužila svojoj kreativnosti i dala nesumnjiv doprinos bogatstvu našeg likovnog života.

(danubeogradu.rs)