Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » CLU Guarnerius: Koncert Marije Gesler i Ksenije Vokhmianjine

CLU Guarnerius: Koncert Marije Gesler i Ksenije Vokhmianjine

Dve izuzetne umetnice – Marija Gesler iz Švajcarske, sopran i Ksenija Vokhmianjina, pijanistkinja iz Ukrajine nastupiće u utorak 6. decembra u 20 časova u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Publika će na koncertu čuti dela P. I. Čajkovskog, H. Volfa, K. Tanga, R. Vagnera, K. Debisija, G. Malera, u izvođenju izvanredne Marije Gesler, koja je u Beogradu prvi put. Pratiće je na klaviru Ksenija Vokhmianjina, višestruko nagrađivana umetnica, između ostalog i u Srbiji.

Marija Gesler je rođena u Bazelu. Studirala je pevanje kod Verene Švajcer na Muzičkoj akademiji u Bazelu i izvođačku praksu barokne muzike kod Rene Jakobs u Schola Cantorum Basiliensis.

Nakon toga, postala je član operskog studija Bazel i pohađala majstorske kurseve Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom.

Angažovana je kao glavni umetnik u nekoliko nemačkih operskih kuća (Freiberg, Plauen-Zwickau, Darmstadt), u kojima je izvodila širok spektar lirskih i dramskih uloga soprana. Gostovala je u evropskim operskim kućama, nastupajući kao Tatjana u „Evgeniju Onjeginu“ (Vupertal, Nemačka); Čio-Čio-San u „Madam Baterflaj“ (Ščećin, Poljska); Eva u „Majstori pevači“ (Tiroler Festspiele Erl, Austrija); majka u „Hansel i Gretel“ (Bazel, Švajcarska). Izgradila je reputaciju i kao interpretator Lied-a, a njeni resitali, kao i istraživanje muzičkih i književnih ličnosti i tema kao što su Alma Mahler, Fridrih Niče i Geteov „Vilhelm Majster“, međunarodno su priznati.

Pijanistkinja Ksenija Vokhmianjina redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar u brojnim koncertnim dvoranama u Evropi i Aziji. Dobitnica je Li Foundation školarine i nagrade Tuition Ministarstva prosvete u Singapuru, za školovanje na izvođačkom odseku na Nanyang Academy of Fine Arts (Singapur), u klasi istaknutog profesora Borisa Kraljevića. Nagrađena je za najbolji diplomski rad i dobitnica je stipendije kojom je nastavila studije na prestižnom Royal College of Music (Velika Britanija). Godine 2015. završila je master studije na Kharkiv National Pedagogical University u Ukrajini.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima održanim u Francuskoj, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Italiji, Srbiji, Maleziji i Singapuru.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković