Naslovna » Izlasci » Pozorište » Dorćol Platz: „Sirena i Viktorija“, premijera

Dorćol Platz: „Sirena i Viktorija“, premijera

Pozorišna predstava „Sirena i Viktorija“, po tekstu Aleksandra Galina, u režiji Radoslava Milenkovića, imaće premijeru u četvrtak 15. decembra od 20 časova u prostoru Dorćol Platz.

U komediji savremenog ruskog autora, koja se prvi put postavlja na pozorišnu scenu u Srbiji, igraju:

Tatjana Kecman…Sirena,
Milena Pavlović… Viktorija i
Radoslav Milenković… Konstantin.

Prevod sa ruskog: Olga Milenković

Novopečena bogatašica, naizgled pobednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealističkog ustrojstva sveta preživljava radeći po kućama kao stilista-kinolog…

Niz komičnih nesporazuma odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja publiku suočava sa verovatno najvažnijim htenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.

Aleksandar Galin, (uz Ljudmilu Petruševsku i Ljudmilu Razumovsku) rodonačelnik je i najznačajnija figura onog dramskog toka savremene ruske drame koji se bavi promenom sveta i sudbinom čoveka, u situaciji ne samo materijalne bede, već, možda i važnije i bolnije, moralnog sloma, čiji smo nemoćni svedoci, u tzv. procesu tranzicije, koji nikako da prođe. U tom smislu, Galin, savremenik u svakom pogledu, našim se pozorišnim stvaraocima nudi kao domaći autor, a teme, likovi i situacije – našoj su pozorišnoj publici bliske i prepoznatljive.

Ali, Galin ne gleda i ne razumeva svet sa gorčinom i besom – njegovi su komadi uvek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći.

Podsećamo, Dorćol Platz se nalazi na adresi Dobračina 59b.

Ulaznice po ceni od 800 dinara možete kupiti na istoj adresi, kao i na prodajnim mestima Eventima: Bilet servis, Dom omladine, Knjižare Delfi, OMV pumpe… ili na Eventim veb sajtu.

Prva repriza predstave „Sirena i Viktorija“ je u sredu, 28. decembra.

(danubeogradu.rs)