Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Kolarac: Božićni koncert hora „Sveti Efrem“

Kolarac: Božićni koncert hora „Sveti Efrem“

Kamerni muški hor „Sveti Efrem“ iz Mađarske održaće u subotu 10. decembra, od 20 časova, u holu Kolarčeve zadužbine božićni koncert pod nazivom „Duhovno putovanje oko sveta“.

Hor „Sveti Efrem“ ima sedam članova – Balázs Edgár, Nagy Bertalan i Bubnó Lőrinc nastupaju kao tenori, Oláh Marcell i Bubnó Márk kao baritoni, a basove pevaju Pechan Kornél i Tóth Péter. Horom diriguje Tamás Bubnó

Osnovu repertoara čine dva muzička pravca – jedan je vizantijska liturgijska muzika, a drugi tradicionalna mađarska muzika za muške horove kompozitora kao što su List, Bartok, Kodalji i Ligeti. Hor izvodi i dela savremenih kompozitora.

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih mađarskih horskih sastava, hor „Sveti Efrem“, osnovan je pre 14 godina, sa ciljem da neguje retko izvođena dela mađarske vokalne tradicije. Na prvom nosaču zvuka našla su se dela kompozitora Janoša Bokšaija (János Boksay) – grčko katoličke liturgije zakarpatske regije. Uspeh objavljenog CD-a bio je osnova za dalji rad. Tokom proteklih godina hor je zabeležio redovne nastupe u Mađarskoj, ali i nastupe na četiri kontinenta u 17 zemalja. Do sada su sn izdali 10 albuma za koje su nagrađeni priznanjima kao što su Supersonic, Pro Cultura Minoritatem Hungariae i Nagrada za očuvanje mađarskog kulturnog nasleđa.

Osnivač i umetnički direktor hora je Tamaš Bubno (Tamás Bubnó), dobitnik nagrada Franc List i Artisjus.

Koncert u Kolarčevoj zadužbini pomogli su Ambasada Mađarske u Beogradu i udruženje Collegium Hungaricum Beograd, koje neguje mađarsku kulturu i umetnost.

(danubeogradu.rs)