Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncerti najboljih studenata FMU: Dušan Joksić, violina
Dušan Joksić, jedan od najboljih studenata FMU
Dušan Joksić, jedan od najboljih studenata FMU

Koncerti najboljih studenata FMU: Dušan Joksić, violina

Centar lepih umetnosti Guarnerius u utorak 20. decembra od 20 časova u svojoj sali, u ciklusu “FMU i Guarnerius nagrađuju“, predstavlja mladog violinistu Dušana Joksića.

Dušan Joksić će, uz klavirsku pratnju Ivane Pavlović, izvesti dela Betovena, Sarasatea, Prokofjeva i Šostakoviča.

Petu sezonu koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu organizuju FMU i Gvarnerius, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i kompanije NELT.

Ulaz na koncert je besplatan.Za dž

Dušan Joksić je rođen 1996. godine u Kragujevcu, gde započinje školovanje u muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević”, u kojoj stiče niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Marije Čavorović. Tokom školovanja osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja, kako u solističkom tako i u kamernom izvođenju, od kojih se izdvajaju republička i međunarodna takmičenja gde osvaja prve i druge nagrade, takmičenja u Kragujevcu gde osvaja laureat (2013, 2014), takmičenje ,,Ars Nova“ u Trstu (Italija, 2011), Festival gudača u Sremskoj Mitrovici (2015) gde osvaja prvu nagradu. Dobitnik je nagrade iz fonda ,,Dositej Obradović“ za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2014. godine u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković. Kao solista nastupa u galeriji SANU, galeriji Artget, galeriji Kolarca, u kući Đure Jakšića, svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, svečanoj sali muzičke škole ,,Stanković“, Parobrodu, sali Beogradske filharmonije, muzeju Narodnog pozorišta itd. Ostvaruje saradnju sa mladim kompozitorima Mirom Milosavljević i Igorom Andrićem, čija dela izvodi.

Tokom leta 2016. je bio učesnik festivala Atlantic Coast Orchestra u Portugalu gde učestvuje na orkestarskoj akademiji i nastupa na koncertima festivala.

Takođe, svirao je u različitim orkestrima, a trenutno je član orkestra ,,BGO Dušan Skovran“.

Usavršavao se na majstorskim kursevima Miroslava Pavlovića, Kena Aisoa i drugih.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.