Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Volfgang Kriger – Istorija tajnih službi
Laguna: Volfgang Kriger - Istorija tajnih službi

Laguna: Volfgang Kriger – Istorija tajnih službi

Laguna je objavila knjigu „Istorija tajnih službi – od farona do NSA“ koju je napisao Volfgang Kriger.

2avirite u svet tajnih službi i saznajte sve o ratu i senci i shvatićete zašto se autor vodi mišlju da „sve dok postoji želja za po1itičkom moći, postojaće i špijunaža“.

Jedan od najboljih poznavalaca tajnih službi, Volfgang Kriger, u ovoj knjizi zanimljivo i stručno opisuje njihov način delovanja i razvoj tokom tri hiljade godina, počev od starog Egipta pa do današnjih dana.

Ulogu špijuna u doba Aleksandra Velikog teško možemo da uporedimo sa radom savremenih obaveštajaca koji se oslanjaju na satelite i kompjutere. Međutim, osnovni principi politike i vojnog delovanja nisu se mnogo promenili. Nepoverenje i o5ećaj ugroženosti od unutrašnjeg i spoljnjeg neprijatelja – bilo da su uzrokovani stvarnom pretnjom ili su puki proizvod političke paranoje – osnovna su oruđa državne vlasti.Laguna: Volfgang Kriger - Istorija tajnih službi

Potreba za uhođenjem potencijalnog protivnika radi otkrivanja njegovih namera, planova i sposobnosti posledica je upravo te vrste nesigurnosti. Na takvom političko-psihološkom temelju nicale su tajne službe i razvijale se u svim epohama.

Otkrića 3dvarda Snoudena izmenila su način na koji javnost opaža i doživljava tajne službe. Danas je internet njihovo novo bojno polje, a činjenica da obaveštajne službe svakodnevno narušavaj ljudska i građanska prava gotovo da se više i ne prikriva… (danubeogradu.rs)

„Ova izuzetno važna i uzbudljiva knjiga znalački nas upoznaje sa istorijom obaveštajnih službi i pomaže nam da razumemo njihovu ulogu u strukturama moći“.
(Sehepunkte)