Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Lajko Feliks u Mikseru 28. decembra

Lajko Feliks u Mikseru 28. decembra

Čuveni vojvođanski, mađarski, panonski virtuoz na violini Lajko Feliks gost je u prostoru Mikser House u sredu 28. decembra. Novogodišnji koncert Lajkó Félix & Óperentzia počinje u 21 čas.

Lajko Feliks (Lajkó Félix) je rođen u Bačkoj Topoli. Svoja prva muzička iskustva stekao je svirajući citru, tradicionalni instrument poznat među narodima centralne Evrope, da bi vrlo brzo prešao na violinu i postao svetski poznati violinista čija je muzika osvojila publiku od Tokija preko Berlina, Amsterdana, Londona, Beča, do Njujorka.

Nakon niza svetskih uspeha, 2012. godine, Lajko Feliks se vraća instrumentu koji je zavoleo još u detinjstvu, citri, i počinje muzičko putovanje koje će zaboravljeni tradicionalni narodni instrument vratiti na velika vrata u 21. vek u sasvim novoj dimenziji! 2013. Feliks izdaje „Mező”, izdanje koje je ostvarilo nezapamćen uspeh na WMCE (World Music Chart Europe) top listi, na čijem je vrhu neprikosnoveno stajalo tri meseca.

Nakon „Mező-a“, Lajko Feliks i njegov projekat Operentzia idu korak dalje i dolaze do koncepta koji su nazvali „citra party“, omogućavajući publici da aktivno učestvuje u muzičkom procesu širenja granica prostora i vremena uz pomoć zvuka citre koji se prepliće sa elektronikom i drum and bass-om.

Dobro je poznato da je Lajko Feliks umetnik koji ne voli da se svrstava u žanrove i ima tendenciju da aktivno istražuje prostranstva van utabanih staza, ali ono što je uradio sa Operentziom na projektu „citra party“ premašuje sva očekivanja. „Citra party“ je u pravom smislu reči žurka, ali ne bilo kakva žurka, već događaj koji spaja i prepliće elektronsku muziku, folk, downtempo i triphop elemente, koji svi zajedno sintagmi „muzičko iskustvo“ daju potpuno novo značenje.

Lajko Feliks je nosilac treće nagrade „Tradicija avangarde“ za 2015. koju dodeljuje Fond „Vujica Rešin Tucić i VojislavDespotov“ za doprinos avngardnoj umetnosti.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigs Tix-a po ceni od 1100 dinara, a dok se pripremate predlažemo da čujete kako citra u Lajkovom umetničkom izvođenju, zvuči sa simfonijskim orkestrom.

(danubeogradu.rs)