Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Magija balkanskih glasova – Ženski hor ansambla „Filip Kutev“
Bugarski Ženski hor ansambla "Filip Kutev"

Magija balkanskih glasova – Ženski hor ansambla „Filip Kutev“

U sredu 21. decembra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na koncertu pod nazivom „Magija balkanskih glasova“ nastupa Ženski hor bugarskog Nacionalnog folklornog ansambla „Filip Kutev“.

Ansambl koji nosi ime po svom osnivaču poznat je širom sveta po izvarednoj interpretaciji bugarskog folklornog nasleđa, ali i kao nosilac Gremi nagrade 1989. godine.

Solista Ženskog hora na beogradskom nastupu je Neli Andrejeva.

Cene ulaznica: 600, 800 i 1.000 dinara

Istorijat ansambla „Filip Kutev“ i Ženskog hora

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev, kao retko ko, bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente folklorne tradicije svoje zemlje. Kutev je stvorio ansambl kako bi spojio bogato nasleđe bugarskih narodnih pesama i tradicionalnih igara sa harmonijama i aranžmanima koji potenciraju predivne boje i tembrove zvukova i nepravilne ritmove.

Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup održan je u Sofiji već naredne, 1952. godine. Specifična boja i način postizanja zvuka kod bugarskih glasova, po prvi put u istoriji profesionalnih horova, postigla je impresivan i zadivljujući efekat na publiku.

Nekoliko pesama koje su izvele članice Ansambla „Filip Kutev“ našle su se na na dva CD izdanja Marsela Selijea, „Misterija bugarskih glasova“ (Le Mystere des Voix Bulgares), koji su osvojili prestižnu Gremi nagradu 1989. godine. Na albumima su se našle veoma atraktivne i uspele numere, korišćene kasnije i u drugim popularnim medijima, kao što je video igra „Alone in the Dark“.

Nacionalni folklorni ansambl „Filip Kutev“, čije je sedište u Sofiji, danas čine Ženski hor, Folklorna grupa i Narodni orkestar. Majstori na tradicionalnim bugarskim instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka i tambura, briljantni plesači i pevači izuzetne vokalne tehnike svesrdno su učestvovali u usavršavanju i popularizaciji ovog svetski poznatog ansambla, koji je nastupio na preko 7000 koncerata u više od 50 zemalja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković