Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Novogodišnji koncert kvinteta Beltango, zatim milonga

Novogodišnji koncert kvinteta Beltango, zatim milonga

U petak 30. decembra veče je za ljubitelje tanga u Centru lepih umetnosti Guarnerius. Najpre će kvintet Beltango održati koncert, a zatim je na programu milonga – tango plesno veče.

Novogodišnje koncert ansambla Beltango počinje u 19 časova.

Beltango kvintet osnovan je u Beogradu 1998. godine, na inicijativu Aleksandra Nikolića, prvog koncertnog bandoneoniste u Srbiji. Čine ga Aleksandar Nikolić (bandoneon), Ivana Nikolić (klavir/vokal), Antonija Barna (violina), Bogdan Pejić (električna gitara) i Petar Holik (kontrabas).

Želja im je da publici predstave svu širinu tango kulture ali da istovremeno daju i svoj doprinos u razvoju tanga. Osim tradicionalnih tango numera kao i kompozicija tango-nuevo pravca Astora Pjacole, na repertoaru Beltanga nalaze se i njihove autorske kompozicije, koje svoju inspiraciju nalaze u  svojevrsnoj fuziji tango muzike i muzike Balkana, gradeći jedinstveni muzički žanr – Balkango. Beltango je prvi tango orkestar sa Balkana koji u svom sastavu neguje i zvuk autentičnog bandoneona, instrumenta koji je istorijski neraskidivo povezan sa tangom i čija jedinstvena boja zvuka stvara neponovljiv tango doživljaj.

Do sada su održali veliki broj koncerata u elitnim koncertnim prostorima Beograda i Novog Sada kao što su Sava Centar, Kolarčeva Zadužbina, Narodno Pozorište, Dom Sindikata, Madlenianum, Srpsko Narodno Pozorište i Sinagoga kao i u drugim gradovima Srbije.

Beltango razvija i zapaženu svetsku karijeru. Ostvarili su preko 500 koncerata na velikom broju internacionalnih festivala i koncertnih scena u preko 20 svetskih zemalja: Argentina, Nemačka, Francuska, Švajcarska, Vijetnam, Španija, Austrija, Švedska, Italija, Grčka, Turska, Malta, Holandija, Danska, Finska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora…

Na poziv argentinskog ministarstva kulture, Beltango je učestvovao na najvećem svetskom tango festivalu „Buenos Aires World Tango Festival 2007“, kao jedini  evropski tango orkestar. Dobitnici su prestižne nagrade „Premio Astor Piazzolla”  za 2008. godinu, koju dodeljuje fondacija slavnog kompozitora.

Iza sebe imaju diskografska izdanja – “Beltango Nuevo”, 2001. “Beltango en vivo”, 2004. „Beltango Trilogija“, 2007. „Teatro del Alma”, 2014.

milonga

U 21 čas u prostoru Centra lepih umetnosti Guarnerius počinje tradicionalna novogodišnja milonga. Tradicionalna pošto je, upravo na ovom mestu, održana 2003. godine Prva beogradska milonga (tango plesno veče u kome učestvuju domaći i inostrani plesači, muzičari i ljubitelji tanga, sa željom razmene iskustva na plesnom podijumu). Organizator je Beogradska Tango Asocijacija.

(danubeogradu.rs)