Naslovna » BG servis » Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića u Aleji velikana

Na Novom groblju, u Aleji velikana položeni su posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića.

Vence na grob najpoznatijeg srpskog socijaldemokrate, teoretičara socijalističkog pokreta i osnivača „Radničkih novina“ i „Borbe“ položili su i njegov potomak Miloš Tucović, delegacija Ministarstva odbrane, Udruženje Užičana, predstavnici zlatiborskog sela Gostilje, rodnog mesta Tucovića, kao i udruženja građana koja neguju sećanje i tradiciju srpskih oslobodilačkih ratova.

Ceremonija prenosa posmrtnih ostataka počela je parastosom ispred Crkve Svetog Nikole, odakle je kovčeg na lafetu, u pratnji počasnog voda Vojske Srbije i uz pune državne i vojne počasti prenet u grobnicu u Aleji velikana.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića položeni su, simbolično, danas, 15. decembra, jer je na današnji dan pre 102 godine velikom pobedom srpske vojske završena Kolubarska bitka.

U toj velikoj borbi život je dao poručnik Dimitrije Tucović kao neko ko je, iako protivnik rata, smatrao da je njegova obaveza da brani svoju otadžbinu.

O životu Dimitrija Tucovića govorio je i njegov potomak Miloš Tucović podsetivši na životni put i delo velikana socijalističke misli, ali i na činjenicu da se telo Dimitrija Tucović šest puta selilo, od ratišta do Aleje velikana.

– Dimitrije Tucović u nasleđe nam je ostavio ideju o socijalnoj pravdi i jednakosti među ljudima i upozoravao na male narode koji su ugnjetavani. Dosledno je propagirao ideje humanizma, solidarnosti i internacionalizma, ostavljajući u nasleđe ideje koje su i danas aktuelne – istakao je Miloš Tucović.

Organizatori državne ceremonije prenosa posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića u Aleju velikana su Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Beograd. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.