Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera: Kraljević Marko – Od predanja do repovanja

Premijera: Kraljević Marko – Od predanja do repovanja

U okviru ciklusa „Zabavna istorija“, 9. decembra od 10.00, premijerno će biti izvedena predstava „Kraljević Marko – Od predanja do repovanja“ u DKCB-u (Takovska 8).

Ova interaktivna predstava, namenjena mlađim osnovcima, ima za cilj da podigne svest o srpskoj tradiciji i kulturi, da razvije znanja, vrednosti i stavove prema nematerijalnoj kulturnoj baštini.

U želji da deci približimo epsku poeziju, zastupljenu u školskoj lektiri, kazivanje u desetercu, transponovano je u dramsku igru koja ruši kliše da se epska poezija govori samo uz gusle. Akteri predstave pokušavaju da nađu pismo koje je ljuba Anđelija poslala Marku, a koje je ukrala ljubomorna Vila.

Kroz ovu naizgled jednostavnu priču realizovan je kompletan ciklus pesama o Kraljević Marku, a na sceni se pojavljuju svi bitni likovi kao što su: Majka Jevrosima, Vila, Šarac, Marko i dva tinejdžera koji su greškom pokrenuli kalendar koji ih vraća u prošlost, u XIV vek. Oni svojim potpuno novim načinom shvatanja epske poezije, unose sukob i tačke prožimanja dva naizgled nespojiva sveta.

Poruke o čovečnosti, častoljublju, poštovanju starijih, hrabrosti, požrtvovanosti, junaštvu, posredovane deci na izuzetno primeren način, čine suštinu predstave i objašnjavaju deci njihovo univerzalno značenje. (danubeogradu.rs)

Po ideji: Snežane Stanković. Autor teksta i realizacija: Snežana Bećarević Popović. Kostimograf, scenograf i autor lutke Šarca: Zorana Jovanović. Autori songova: Branislav Zarin i Dušan Bezuha. Koreograf: Dragana Stanisavljević. Uloge: Goran Joksić, Marijana Petrović, Snežana Bećarević Popović, Radoslava Marinković i Dragana Stanisavljević. Trajanje: 50 minuta.