Naslovna » Izlasci » Prvi put na ulicama Beograda – proslava Hanuke
Prvi put u Beogradu - proslava Hanuke
Foto: Shutterstock

Prvi put na ulicama Beograda – proslava Hanuke

U subotu, 24. decembra, posle zalaska Sunca, počinje osmodnevna proslava Hanuke, jednog od najradosnijih jevrejskih praznika.

Jevreji širom sveta obeležavaju praznik svetlosti i slobode u znak sećanja na pobedonosni ustanak iz 164. godine pre nove ere, kada su posle trogodišnjih borbi protiv snaga helenističkog vođe Antioha IV uspeli da povrate i ponovo osveštaju jerusalimski Hram.

Jevrejski centar „Habad Srbija“ organizovaće u ponedeljak, 26. decembra od 18.30, trećeg dana Hanuke, proslavu tog praznika u ulici Kneza Miloša 61, ispred zgrade samog centra.

Na taj način po prvi put u Srbiji i Beogradu, Hanuka će biti proslavljena kao i u svim velikim gradovima sveta, u jednoj od centralnih gradskih ulica.

Tom prilikom biće zapaljene tri sveće na osmokrakom svećnjaku Hanukiji ili Menori, što je jedan od običaja koji podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam. U znak sećanja, Jevreji svakog dana Hanuke pale po jednu sveća od ukupno osam na Hanukiji.

– Želimo da sa našim sugrađanima proslavimo praznik koji ima veliku vrednost u srcima Jevreja. U svim velikim gradovima širom sveta, Jevreji sa svojim porodicama i prijateljima obeležavaju Hanuku na trgovima i ulicama. Na ovaj način se međusobno upoznajemo i postajemo bliži, te pozivam građane Beograda da nam se pridruže – kazao je rabin „Habad Centra “ Jehošua Kaminecki.

Proslavi Hanuke prisustvovaće predstavnici Ambasade Izraela u Beogradu, Jevrejske opštine Beograd i brojni gosti.

Radosnu atmosferu podgrejaće trubački orkestar Boška Krdžavca, koji će izvesti tradicionalne jevrejske pesme kao što su Maoz Tzur ili Hanerot halalu u specifičnom aranžmanu, a posle paljenja sveća, proslava se nastavlja koktelom u „Habad Centru“, gde će biti poslužena hrana koja se tradicionalno služi za Hanuku. (danubeogradu.rs)