Naslovna » Izlasci » Pozorište » SC: „Grk Zorba“ Srpskog narodnog pozorišta

SC: „Grk Zorba“ Srpskog narodnog pozorišta

U petak 16. decembra od 20 časova publika u Velikoj dvorani Sava centra ima priliku da uživa u baletu „Grk Zorba“ u izuzetnoj interpretaciji Baleta, Hora i Orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, sa kojima nastupaju i učenici novosadske Srednje Baletske škole.

„Grk Zorba“ u aktuelnom izdanju premijerno je u Beogradu. Prvi put je izveden 8. oktobra 2016, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta „Jovan Đorđević“, u prepunoj sali.

Dirigent je maestro Aleksandar Kojić. Scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime kreirala Mirjana Stojanović Maurič, koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov, solo glas Marina Pavlović Barać, solo buzuki Branimir Jovanović, a Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović.

Podsetimo, legendarni balet „Grk Zorba“ Srpskog narodnog pozorišta je izvođen punih osamnaest godina – od 1. decembra 1994. do 30. maja 2013. godine čak 128 puta. Videlo ga je blizu 120 hilјada gledalaca u Novom Sadu i Beogradu, gde se gostovalo 14 puta u Sava Centru.

Baletski spektakl u dva dela kompozitora Mikisa Teodorakisa, koji je besplatno dao ekskluzivna prava da Srpsko narodno pozorište izvodi projekat „Grk Zorba“ u Novom Sadu i beogradskom Sava Centru, izvodi se po libretu koji su potpisali: Krunislav Simić, Dušan Belić, direktor projekta, Hadži Zoran Lazin, producent i Serž Vafijadis, umetnički konsultant i supervizor (1926-2005), a u koreografiji i režiji baletskog prvaka i pedagoga Krunislava Simića.

Čuveni i voljeni „Grk Zorba“…

„Grk Zorba“ je zanimlјiva priča o prigušenim strastima i njihovim eksplozijama, to je „priča sa Krita o patrijarhalnim zabludama što proističu iz okoštalih običaja i ponašanja, priča u kojoj strasti pogrešno motivisanih seoskih žitelјa vode ka tragičnom ishodu. Grk Zorba i njegov prijatelј Nik savlađuju užas i vlastito očajanje, preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volјe za suživotom i prijatelјstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.“

Dramska forma baleta daje mogućnost plesnom stvaralaštvu da se iskaže u prikazivanju onih motiva koji su u samom delu protivrečni: tradicionalno-moderno, selo-grad, istok-zapad, osuda-sloboda, ali u osnovi se apostrofira lјubav, mitološki duboko ukorenjeno prijatelјstvo, životna snaga i radost koje su „Zorbu“ učinile legendom.

Cene ulaznica su 800, 1000, 1200 i 1500 dinara.

(danubeogradu.rs)