Naslovna » Izlasci » Pozorište » SC: Novogodišnji balet „Krcko Oraščić“ 23. decembra

SC: Novogodišnji balet „Krcko Oraščić“ 23. decembra

Balet „Krcko Oraščić“, u izvođenju umetničkog ansambla Narodnog pozorišta u petak 23. decembra u Sava centru, uveličaće, tradicionalno, novogodišnje praznike u Beogradu.

U  predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

U glavnim ulogama ovog spektakla, u  koreografskoj postavci Konstantina Kostjukova, nastupiće solisti Baleta Narodnog pozorišta Teodora Spasić u ulozi Maše i Jovan Veselinović u ulozi Krcka Oraščića.

„Krcko Oraščić“, zimska muzička čarolija kompozitora Petra Iliča Čajkovskog, jedna je od najpopularnijih i u svetu najizvođenijih baletskih predstava 20. veka.

Bajka počinje u božićnoj noći.

Glavna junakinja Maša spoznaje klasičnu borbu dobra i zla, kao pokretače fantastičnih događaja i šarenolikih dečjih emocija. Dvojnost muških karaktera, Kralja miševa i Droselmajera, nasuprot drvenom lutku Krcku Oraščiću i Princu iz bajke, kao tama i svetlost, iskazuje njenu želju za srećnom ljubavlju i sigurnošću koju pruža čarobna prinčeva lađa. U snu devojčice, banalni prostor njene sobe pretvara se u bojno polje ili ambijente dalekih i egzotičnih zemalja.

Detaljni scenario za prvu verziju baleta dao je koreograf Marijus Petipa, a kao osnova za libreto uzeta je priča Aleksandra Dime, “Priča o Krcku Oraščiću”, koja je zapravo adaptacija originalne bajke E.T.A. Hofmana, “Krcko Oraščić i Kralj miševa” iz 1819. godine. Balet „Krcko Oraščić“ je prvi put izveden u pozorištu Marijinski u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.

Baletska predstava „Krcko Oraščić“ na sceni Velike dvorane Sava centra počinje u 19:30 časova.

Cene ulaznica, koje se mogu nabaviti na blagajnama Narodnog pozorišta i Sava centra, su 800, 1.000 i 1.200 dinara.

(danubeogradu.rs)

loading...