Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Assassin’s Creed
U bioskopima: Assassin's Creed

U bioskopima: Assassin’s Creed

Od 29. decembra u domaćim bioskopima prikazivaće se film „Assassin’s Creed“, inspirisan popularnom video igricom.

Kada u uvodnim scenama filma „Assassin’s Creed“, Kalum Linč stigne u Abstergo, susreće se sa svetom za koji nije znao da postoji.

Red Asasina i vitezovi Templari su u ratu od nastanka čovečanstva; svaka grupa ima svoje ideale i uverenja o tome kako čovečanstvo može da dostigne svoj najveći potencijal i da ponađe artefakte prethodne civilizacije, koja je nastala pre pojave prvih ljudi.

Uz pomoć Animusa, Templari pokušavaju da prodru u genetske uspomene, tako što šalju ljude nazad kroz istoriju i oživljavaju iskustva njihovih predaka. Ali šta sve to znači?

Pošto stekne neverovatno znanje i moći, Linč se vraća u savremeno doba kako bi se suprotstavio opasnim i moćnim vitezovima templarima.

Pored glavne uloge Fasbender je zadužen i za produkciju, dok režiju potpisuje Džastin Kurcel. U filmu igraju i oskarovka Marion Kotijar, Majkl Kenet Vilijams i Džeremi Ajrons. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Assassin’s Creed. Dužina trajanja filma: 115 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD / 2016. Žanr: akcija, avantura. Uloge: Michael Fassbender, Marion Cotillard. Reditelj: Justin Kurzel.

Red Asasina

Red Asasina ima dugu istoriju. To je tajna sekta tihih ratnika koja ima tri ključna pravila:
Nikada oružjem na nedužni život;
Stopi se sa okolinom;
Nikada ne ugrozi bratstvo.

Asasini su se vekovima pridržavali ovih načela i vodili tajni rat protiv Vitezova Templara. Asasin mora pokazati uzdržanost i živeti samo onda kada je to neophodno; Asasin mora pokazati suptilnost i stopiti se sa okolinom; Asasin mora pokazati integritet i nikada ne nauditi Redu. Kroz ova načela, razlikuju se od Vitezova Templara, koji više cene kontrolu od prava na izbor.

Abstergo

XX vek. Red Templara je započeo tehnološki rat kroz primenu nauke, verujući da bi im napredak doneo željenu kontrolu. Kroz mega-korporaciju pod nazivom Abstergo, značajno ulažu u nova otkrića, koja koriste za sopstvene ciljeve. Ali kako bi došli do odgovora koje traže, moraju da se oslanjaju na znanje i iskustvo Reda Asasina – svim potrebnim silama.

U bioskopima: Assassin's Creed

Kalum Linč

Abstergo veruje da će baš putem Kaluma Linča (Majkl Fasbender) dostići svoj cilj. Pod rukovodstvom svog oca, Alena Rikena (Džeremi Ajrons), mlada naučnica u Abstergu, dr Sofija Riken (Marion Kotijar), organizuje Linčovo oslobađanje iz zatvora, gde ga čeka smrtna kazna za ubistvo. Linč je izgubljen i muči se da pronađe svoje mesto u svetu. Sofija obećava da odgovori na njegova pitanja, samo ukoliko on učestvuje u njenim eksperimentima, koji koriste uređaj poznat kao Animus.

Animus

Najneverovatnije naučno dostignuće Absterga je mašina koja otključava genetske uspomene, sadržane u DNK subjekata, omogućavajući im da osete i dožive davno izgubljene uspomene predaka. To je komplikovan postupak, koji od svojih učesnika zahteva potpunu predanost (čitaj: razum), a sinhronizacija zna biti nestabilna. Ekstremni događaji, kao i emocionalne reakcije, mogu izazvati kolebanje sinhronizacije, dok potpuna nesinhronizacija može imati razorne efekte na psihu subjekta.

Španija u XV veku i španska invkizicija

Preko Animusa, Kal otkriva sećanja svog pretka, Agilara de Nerha, koji je živeo u Španiji u XV veku i borio se protiv španske inkvizicije i velikog inkvizitora Tomasa De Torkemada. Preko Agilarovih sećanja, Linč otkriva da je deo Reda Asasina…

Skriveno sečivo

Kompaktan i smrtonosni uređaj koji je postao obeležje Reda Asasina, skriveno sečivo, oštar je bodež koji se može izvući i uvući u trenu, dovoljno dugo da onesposobi protivnika i sakrije sve dokaze koji ukazuju na Asasine.

U bioskopima: Assassin's Creed

Skok sudbine – Leap of faith

Za reditelja Džastina Kurzela, pretapanje sveta iz megapopularne video igrice u igrani film „Assassin’s Creed“, značilo je ulaganje dosta napora: „Mogao sam da snimim ceo film i na parkiralištu, koristeći teške specijalne efekte“, priznaje Kurzel, „ali smatrao sam da će biti mnogo interesantnije da publika oseti kako je ovo moguće – da Asasini i u pravom životu skaču preko krovova“.

Kurzel dalje dodaje: „Zato smo i proveli toliko vremena u razumevanju samog čina izvođenja čuvenog Skoka sudbine (Leap of faith) – kako ga izvesti da izgleda realno“.

Majkl Fasbender koji u filmu tumači dva glavna lika – Kaluma Linča i Agilara de Nehru objašnjava kako izuzetno ceni sposobnosti kaskadera Demijena Voltersa, koji u filmu izvodi i ovaj skok: „Bilo je zastrašujuće gledati Demijena u akciji. Bio je veoma nervozan, ali smatram se privilegovanim što je svoj rekord u skakanju sa najviše visine baš postavio u našem filmu. Samo dok sam ga gledao kako izvodi skok, osećao sam se loše. Sve što sam želeo je da ‘sleti’ bezbedno“.

Na celo iskustvo Demijen Volters dodaje: „Svako može da skoči sa 38 metara. Razlika je u tome da li posle toga možete stati na noge ili ne možete nikad više stati“.

Leap of faith je možda najvažnije dostignuće jednog Asasina. Omogućava im da pobegnu od opasnosti i upravljaju životom na krovovima. Pokazujući privrženost svojim osnovnim uverenjima da je život vredan samo onoliko koliko si služio Redu, Leap of faith je poslednji test za inicijaciju Asasina, pre nego što polože svoju zakletvu Redu.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.