Naslovna » Izlasci » Festivali » Ulica otvorenog srca 2017: Na radost deci!
Prošetajte Ulicom otvorenog srca!

Ulica otvorenog srca 2017: Na radost deci!

Pod sloganom „Na radost deci!“, u nedelju 1. januara u 12 časova počinje tradicionalna beogradska manifestacija Ulica otvorenog srca.

Programi će se u centru grada odvijati u Svetogorskoj i Makedonskoj ulici, i u Skadarliji, a kako se ideja okupljanja, druženja i humanosti prvog dana nove godine u proteklih gotovo pola veka širila, beogradske opštine su, u sve većem broju, organizovale i svoje manifestacije.

Prvog januara 2017. godine „srce otvaraju“ i priređuju radost deci na specijalnim događajima stanovnici Čukarice, Palilule, Rakovice, Surčina, Mladenovca, Obrenovca i Savskog venca.

Program Ulice otvorenog srca

PJACETA ATELjEA 212
12:00 Dečiji hor „Čarolija“
12:05 Voditelj programa pozdravlja prisutne i najavljuje novogodišnju čestitku
12:05 Čestitka – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor TOB Miodrag Popović pozdravljaju građane i goste Beograda.

Nakon toga, mali vatromet simbolično će označiti početak „Ulice otvorenog srca“. Iz zgrade pozorišta izlaze izvođači Ulice Otvorenog srca, a gosti posle šetnje „Ulicom otvorenog srca“ ulaze u Srpsku kafanu – na tradicionalni svečani ručak. Goste, tradicionalno, služe glumci Ateljea 212.

12:10 Dečiji hor „Čarolija“, Leontina, Minja Subota (muzički blok)
12:30 Lena Kovačević
12:45 Đura i Mornari
13:00 Orkestar flauta
13:15 Ljuba Ninković
13:30 Beogradski duvački orkestar
13:55 Vocal 5
14:15 Dečiji orkestar saksofona
14:30 Glumci/ pevači: Sofija Juričan, Radomir Nikolić, Aleksandra Đoković, Anđela Jovanović, Đorđe Stojković
14:55 Sestre Gobović
15:10 Grupa DOT

SCENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE STARI GRAD
12:00 KUD Talija, folklor
12:15 “Zvončići” – inkluzivni hor
12:20 Hor “Pahuljice”
12:45 Novogodišnja predstava „Aladinove čarobne avanture“
13:15 Dimitrije mađioničar
13:30 Duvački orkestar
14:00 Teatar MIMART
15:00 Mihajlo mađioničar

SKADARLIJA, Scena Kuća Đure Jakšića
12:00 Dečiji hor DKC Beograd
12:10 Đura i mornari
12:30 Nušić, Skadarlijska dama i Dobošar (starogradske pesme i kodeks o ponašanju u Skadarliji)
12:45  KUD Talija, folklor
13:00 Nušić, Skadarlijska dama i Dobošar (starogradske pesme i kodeks o ponašanju u Skadarliji)
13:15 Glumci pevači: Sofija Juričan, Radomir Nikolić, Aleksandra Đoković, Anđela Jovanović, Đorđe Stojković
13:45 Dečiji orkestar flauta
14:00 Ljuba Ninković
14:15 Vokal 5
14:30 Dečiji orkestar saksofona
14:45 Duvački orkestar
15:00 Sestre Gobović
15:10 Ispred scene simultano sa muzičkim smenjuju se mađioničari i teatar MIMART

Dom Jevrema Grujića (Svetogorska 17) biće otvoren tokom manifestacije Ulica otvorenog srca od 11 do 17 časova. Vođene ture biće organizovane na svakih pola sata. U Domu Jevrema Grujića nalazi se jedinstvena umetnička kolekcija, koju čine dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Knežević, Zore Petrović i drugih, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz I i II srpskog ustanka, umetnički predmeti, kraljevski pokloni, u ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Specijalno za ovu priliku svi posetioci će moći da probaju čuvenu tortu kraljice Natalije uz šoljicu kafe ili čaja u salonima u kojima su se nekada održavali još čuveniji novogodišnji balovi.

Premijerno će biti prikazan portret Slavka i Mejbl Grujić, koji je specijalno izrađen za proslavu 100 godina diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske, kao i restaurirana remek-dela Uroša Kneževića i čuvena italijanska ikona s kraja 17. veka.

Crveni nosići

Osnovno obeležje „Ulice otvorenog srca“ biće, kao i nekoliko godina unazad, crveni nosići, čijom će se kupovinom sakupljati humanitarna pomoć.

Humanitarna akcija ovogodišnje „Ulice otvorenog srca“ posvećena je deci iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine – prihvatilište i prihvatna stanica, Beograd.

Zato, obucite svoju najcrveniju odeću, stavite crveni nos na radost deci i pridružite se Ulici otvorenog srca! Na taj način simbolično ćemo poslati poruke ljubavi i solidarnosti, sa željom da sva deca kojoj je neophodna pomoć, zagrljaj, razumevanje i toplina – žive bezbrižno.

Rakovica otvorenog srca

Prvog dana Nove 2017. godine, na platou kod Mekdonaldsa na Vidikovcu, Gradska opština Rakovica organizuje tradicionalnu manifestaciju „Ulica otvorenog srca”. Mališani i roditelji će tog dana od 11 časova moći da uživaju u društvu animatora, mađioničara, Deda Mraza, a obezbeđene su i predstave za decu. Od 11 do 13 časova mališani će moći besplatno da koriste klizalište koje je postavljeno na platou kod Mekdonaldsa.

Prvih 500 mališana koji dođu dobiće besplatne novogodišnje paketiće. Tog dana je organizovana i prodaja toplih napitaka i novogodišnjih „crvenih nosića”, a sav novac će ići u humanitarne svrhe.

Opština Rakovica poziva sve sugrađane da sa mališanima prvi dan Nove 2017. godine provedu u dobroj atmosferi u „Ulici otvorenog srca” u Rakovici.

Surčin – opština otvorenog srca

Kulturni centar Surčin i ove godine organizuje humanitarnu manifestaciju za decu „Surčin – opština otvorenog srca”. Surčinci pokazuju „veliko srce” prvog dana Nove godine u parku u centru Surčina, kada će umetnici prikazati svoje veštine i akrobacije i sa posetiocima i prolaznicima podeliti radost igre, karnevala i vere u lepše sutra i srećnu Novu godinu.

Program počinje 1. januara u 11 časova. Najveća radost biće humanitarna akcija, koja svojim darovima pomaže  najugroženijoj i najosetljivijoj, ali najdragocenijoj kategoriji stanovništva – deci. Ove godine prikupljena sredstva namenjena su Predškolskoj ustanovi „Surčin”, za sve objekte na teritoriji opštine.

Savski venac – Deda Mrazovo selo

Na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije 1. januara u 11 časova biće otvoreno, prvi put, Deda Mrazovo selo. Pročitajte više NA OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

About Katarina Vidaković