Naslovna » Izlasci » Pozorište » Zvezdara teatar: „Hipnoza jedne ljubavi“, premijera

Zvezdara teatar: „Hipnoza jedne ljubavi“, premijera

U centru pažnje ljubitelja pozorišta ovih dana je predstava „Hipnoza jedne ljubavi“, koja će imati premijeru u subotu 17. decembra na sceni Zvezdara teatra.

Dovoljno je reći – “novi komad Dušana Kovačevića”, pa da bude jasno šta publika očekuje.

A evo šta je na konferenciji za medije nedavno tim povodom rekao pisac i reditelj:

„…Mi smo pri kraju rada na komadu koji ja, kao reditelj, teško mogu da prepričam šta je pisac hteo da kaže. Imao sam velikih problema sa piscem, morao sam čak dva – tri puta da se fizički obračunamo jer nisam znao o čemu se radi. Mada ni pisac nije znao baš šta reditelj radi.

Šalu na stranu, to je jedna priča koja ne može da se prepriča, ne može zato što je u suštini vrlo jednostavna. To je priča o nečemu što mene privatno uznemirava i svi moji komadi su napisani zbog nekog problema koji ja imam sam sa sobom, počevši od nesporazuma sa sobom, a onda nadalje sa svetom u kojem živimo. Ne mislim samo na našu zemlju, nego generalno na planetu jer u ovoj predstavi na sceni je globus kao simbol planete na kojoj živimo. Ne živimo samo u svom dvorištu i u svojoj zemlji, nego živimo na planeti Zemlji.

To je priča o jednoj porodici šumara i njegove supruge na vrhu planine i o njihovom sinu koji je već u Kanadi i ćerki koja se sprema da ide u Ameriku i o njihovim prvim komšijama, doktoru i njegovom sinu, ćerka je već u Engleskoj, majka je prerano otišla… Kad svi odu, ostaće njih troje starijih ljudi u toj planini da je čuvaju…“

„…Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. Toliko nas je manje jer odlazimo – napuštamo zemlju, selimo se u neke druge krajeve ili put neba. A godine brzo prolaze i za deset godina nestaće grad od petsto hiljada stanovnika i ako se tako nastavi, Srbi će u Srbiji biti nacionalna manjina za sto godina. Jedina nada je ljubav prema bližnjima i zemlji kojoj dugujemo sve što imamo.“

U „Hipnozi jedne ljubavi“ igraju:
Ljubomir Bandović, otac Ranko, šumar
Anica Dobra, majka Soja
Nina Janković, Mila, Sojina i Rankova ćerka
Dragan Petrović Pele, doktor Vasa
Uroš Jakovljević, Dragi, doktorov sin
Ivan Mihailović, Maj, mladić

Pisac i reditelj: Dušan Kovačević
Scenografi: Nenad Brkić i Nikola Nikolić
Kostimograf: Marina Vukasović Medenica
Kompozitor: Vladimir Marković

„Hipnoza jedne ljubavi“ igra se na sceni “Danilo Bata Stojković” od 19:30 časova, posle premijere, do novogodišnjih praznika još tri puta – 20, 22. i 27. decembra, pa zainteresovani mogu da pokušaju da nabave ulaznice, za koje vlada veliko interesovanje. Predstava, naravno, nastavlja na repertoaru svoj pozorišni život i u novoj godini i biće prilike da je svi vidimo.

(danubeogradu.rs)

loading...